REPORTAGE 2022-12-22 KL. 12:33

Experten: Så får du ner din elräkning

Av Anna Holmquist

Experten: Så får du ner din elräkning
ENERGIKOLL. Helena Holm, Energimyndigheten. Foto: Adam af Ekenstam

Du vet säkert redan att det finns knep för att minska din elförbrukning. Men hur mycket sparar du och vilken åtgärd leder till störst besparing? Här är listan som förhoppningsvis motiverar dig.

Två procent. Så mycket behöver vi svenskar, som minst, minska vår elanvändning, enligt Svenska Kraftnät. Men vilka åtgärder minskar elförbrukningen mest? Vi frågade Helena Holm, på Energimyndigheten om råd. Här är hennes tips.

1. Isolera ditt hus
Upp till en tredjedel av en villas värme läcker ut genom fönster och dörrar så det lönar sig att tilläggsisolera och täta fönster och dörrar. För att ytterligare öka möjligheten att behålla värmen inomhus kan du fälla ner persiennerna på natten, sätta ett draperi vid ytterdörren och dra för gardiner på nätterna. Kom ihåg att gardinerna inte ska vara så långa att de täcker elementen utan bara fönsterrutan.

2. Släck lampan
Fem gånger mindre el - det är besparingen om du väljer LED-lampor. Det lönar sig också alltid att släcka lampan när du inte längre behöver ljuset. Fundera också över om du ska använda smart styrning av belysningen, så att den enbart tänds när du behöver den och släcks när du inte behöver den.

3. Duscha kortare
En femtedel av all energianvändning går till varmvatten! Duscha kortare, till exempel med timer, så du vet när duschtiden är slut. Om du duschar fem minuter istället för tio minuter halverar du varmvattenanvändningen.

4. Köp ett effektivt duschmunstycke
40 procent - så mycket kan du minska din varmvattenanvändning genom att byta dina kranar och duschmunstycken till effektivare varianter.

5. Diska i maskin
Använd diskmaskin istället för att handdiska eftersom diskmaskinen drar betydligt mindre varmvatten jämfört med när vi handdiskar. Var noga med att skrapa av matresterna innan du sätter in disken i maskinen och se till att diskmaskinen är full när du diskar.

6. Dra ner på golvvärme, torktumlare och bastu
Undvik att använda elburen golvvärme, bastu och torktumlare. Om du måste ha golvvärmen på, se till att den är på samma temperatur som resten av huset för att undvika att den drar onödigt mycket el. Torka din tvätt utomhus när det går. I många delar av landet går det att torka tvätten ute året om.

7. Rätt temperatur i kyl och frys
Har du onödigt kallt i kyl och frys? Rätt temperatur är +4 för kylen och -18 för frysen.

8. Stäng av köksfläkten
Köksfläkten i sig drar inte jättemycket energi men om du har en utsugsfläkt suger den ut en hel del uppvärmd inomhusluft vilket har betydelse på vinterhalvåret. Stäng av den när du inte behöver den så stannar varmluften inne.

Anna Holmquist/Gazzine