REPORTAGE 2024-02-22 KL. 10:31

Från piratskepp till polisbil i Kulturhuset

Av Victoria Sid

Många besökare gladdes åt Christoffer Anderssons unika leksaksvärld.

Från piratskepp till polisbil i Kulturhuset
STORSAMLARE. Christoffer Andersson, 29, har samlat på leksaker sedan barnsben. Hemma har han ett stort vitrinskåp fullt med leksaker och ett till på ingång. Foto: Roffe Andersson

Christoffer Andersson, 29, är en leksakssamlare av rang. I lördags invigdes hans första utställning någonsin. Han var lite nervös innan men väl på plats blev det bättre än han hade tänkt sig.

– Jag brukar ofta ha lite låga förväntningar för då blir man förvånad när det blir lite bättre, säger han.

I 23 år har Christoffer som är uppvuxen i Kårsta samlat på leksaker. För honom är samlandet ett sätt att bevara en bit av historien. Trots att många leksaker visades upp på utställningen var det endast en procent av hela samlingen. Bland besökarna tyckte sig Christoffer se att flera intresserade sig för hans James Bond-bil och piratskeppet Barracuda gjort i lego.

Ögonsten

– Barracuda är det första piratskeppet. Många som samlar på lego vill ha det i sin samling. Det är min lilla ögonsten, säger Christoffer som har skeppet av en slump.

Han fick ta över skeppet av sin mormor som haft det hos sig i många år. Förutom att legoskeppet var limmat, vilket sänker värdet hos en samlare, hade det även fått utstå en dammsugare. Trots det lyckades Christoffer fixa till skeppet till sin nuvarande prakt. I utställningen fanns även flera modeller av leksaksbilar. Intresset för bilarna har Christoffer fått från sin morfar.

– Min akilleshäl är när man hittar fina bilar, säger han men bilintresset slutar inte där.

– Jag brukar vara på raggarträffar. Man njuter som bäst när man hör V8, fortsätter han.

Ett kulturarv

Om det blir fler utställningar i framtiden vet han inte men en av framtidsplanerna är att öppna ett museum. Under tiden fortsätter han leta efter unika grejer på framförallt loppisar och i second hand butiker.

– Tur i affärer, otur i kärlek, det är så mitt liv har fungerat hittills, säger han.

Victoria Sid

victoria@vallentunanya.se