REPORTAGE 2022-12-22 KL. 12:25

Fullsatt på stämningsfull Luciakonsert i Vallentuna kyrka

Av Anneli Leijel

Fullsatt på stämningsfull Luciakonsert i Vallentuna kyrka
JULSTÄMNING. Luciatåget i Vallentuna kyrka sågs av många, det var fullsatt. Foto: Roffe Andersson

På luciakvällen bjöd Vallentuna församling och Kulturskolan in till traditionsenlig luciakonsert i två sittningar, klockan 17.30 och 19.30 i Vallentuna kyrka. Utanför dörren var det bitande kallt, men snön ute och alla ljusen inne i kyrkan, tillsammans med lucia och henne följe lyste upp och värmde i vintermörkret.

Den traditionsenliga luciakonserten är gratis, men för att säkra att alla får plats behöver en biljett hämtas i kommunens kontaktcenter i Kulturhuset, och precis som föregående år tog biljetterna slut snabbt.

Vallentuna Nya besökte luciakonserten den senare tiden. Kvällen inleddes med klockringning, Vallentuna stråkorkester spelade en marsch och därefter hälsade prästen Susanna Widner välkommen. Sedan sänktes belysningen och Lucia med levande ljus i håret, tärnor och stjärngossar skred altargången upp till tonerna av Sankta lucia och tog plats bakom orkestern.


JULSTÄMNING. Luciatåget i Vallentuna kyrka sågs av många, det var fullsatt. Foto: Roffe Andersson


Luciatåget, som bestod av Kulturskolans ungdomskör och Tunatrallrarna, bjöd på sånger som Goder afton mitt herrskap, Staffansvisan och How the tide rushes in – och till den senare dansade Kulturskolans dansare i gången mellan de två bänkraderna. Under kvällen uppförde de flera danser och till avslutningspsalmen, Nu tändas tusen juleljus, stod de framför orkestern och tecknade teckenspråk.

När luciatåget gått ut spelade Vallentuna Stråkorkester flera musikstycken under ledning av dirigent Susanne Briger.

Representanter från Lions Vallentuna delade också ut årets stipendier till två elever som utmärkt sig särskilt inom områdena musikproduktion och slagverk. (Se artikel här intill.)

Prästen Susanna Widner avslutade konserten med orden:

– Nu får vi bära med oss denna musik- och ljushögtid i våra hjärtan och sprida den vidare till våra vänner och familj. Från Vallentuna kyrka önskar vi en riktigt God Jul och nu avslutar vi med psalmen Det är en ros utsprungen.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se