REPORTAGE 2021-12-09 KL. 16:47

Husmanskost och ett leende på ”Gästis”

Av Vallentuna Nya

Husmanskost och ett leende på ”Gästis”

Artikelserie: Lunchpatrullen testar:

För ett tag sedan råkade jag höra en kort och snabb konversation mellan två äldre män som sprang på varandra på Vallentuna torg. Fast kan det egentligen räknas som konversation när man bara hälsar på varandra och den ene, redan på väg vidare, ropar att han har lite bråttom, det är ju tisdag och det serveras raggmunk på Gästis.

Och själv kände jag plötsligt en obeskrivlig längtan efter riktig husmanskost. Raggmunk, bruna bönor med fläsk, kanske laxpudding, mat som väcker minnen men som man så sällan själv orkar laga.

Där och då bestämde jag mig och drog snabbt och lite självsvåldigt iväg ett sms till andra halvan av lunchpatrullen: Det får bli ”husmans” på Gästis Kök & Bar nästa vecka!


igcaption>Fläskytterfilé black & white med pommes. Foto: ROFFE ANDERSSON

Det tog lite längre tid än en vecka, men nu var vi äntligen på plats på Gästis. Med varsin bricka, glas och bestick följde vi kön som sakta rörde sig fram till mannen som tog emot beställningarna. Jag hörde Halvan (dvs andra delen av Lunchpatrullen) beställa en grillad fläskytterfilé black & white samt stripes och bearnaisesås. Själv bad jag om stekt gösfilé med vitvinsbrässerade champinjoner i citronsmörsås, rostad mandel och kokt potatis. Det var det närmaste något som liknade husmanskost den här dagen.

Det manliga köksbiträdet på andra sidan disken plockade upp en gösfilé ur ett plåtbleck och lade på tallriken tillsammans med några dillstänkta potatisar och en citronklyfta. Det hela kröntes med en stor slev sås som stänkte långt upp på kanten. Han placerade tallriken på min bricka, log stort och varmt och visade med handen var vi kunde hämta sallad, dryck (vatten eller lättöl) och bröd. Det är alltid trevligt att mötas av ett leende.

Lokalen är stor och rymlig och trots att vi hamnat mitt i lunchrusningen med många gäster var det inte några problem att få ett bord lite avskilt vid fönstret.

Vi granskade maten och det något slafsiga upplägget på våra tallrikar och suckade lätt. Brunbeige mat ser sällan särskilt inbjudande ut, men även bakom ett intetsägande yttre kan ibland fantastiska smaker dölja sig, även hos en anonym lunchrätt. Men inte idag. Tänk vad bara några persiljekvistar eller annat grönt hade kunnat göra för ett första intryck av de här rätterna.

Och var fanns de utlovade rostade mandlarna? Jag mindes tiden när det fortfarande fanns en personalmatsal på jobbet och hur rätter som torsk med mandeltäcke och laxpudding alltid lockade extra många gäster.


igcaption>Gösfilé med potatis och sallad. Foto: ROFFE ANDERSSON

Då gällde det att gå på tidig lunch så att inte maten hann ta slut. Så var fanns mandlarna? Inte i såsen i alla fall, och inte som något täcke över gösen.

Inte heller salladstallrikarna fick oss att jubla. Här samsades de numera (som det verkar) obligatoriska, färgade oliverna, lite majs och strimlad rödkål med några knappt tinade blomkålsbuketter och gröna bönor.

Godast var faktiskt surdegsbrödet, som var utmärkt att suga upp lite av citronsmörsåsen med de vitvinsbrässerade champinjonerna. Där hade vi en perfekt match.

Det är också alltid gott att som avslutning få en liten kaka till kaffet, här var den i form av ett chokladdoppat havreflarn.
Ett genuint och charmigt leende kan räcka långt, men tyvärr, här räckte det inte hela vägen.

Sammantaget var just de två lunchrätter vi valt ganska intetsägande. Vi åt upp det som serverats, och vi blev mätta, that’s it.

Omdöme:
??????
Ojämn kvalitet på maten.

??????
Trevligt bemötande.

??????????
Välstädad och fräsch toalett, som kändes stor nog att kunna rymma både rullstol och barnvagn samtidigt. Dock saknades skötbord och handikapphjälpmedel i form av handtag och armstöd.

Fakta:
Öppettider: mån-tor 09-22, fre 09-03, lör-sön 12-03
Lunch mån-fre 09.30-14.30, lör-sön 12-15

Pris: Från 104 kr för dagens rätt, bröd, sallad, måltidsdryck (vatten/lättöl) samt kaffe med liten småkaka. Mat för avhämtning 94 kr

Adress: Tuna Torg 5, Vallentuna

Lunchpatrullen