REPORTAGE 2023-03-23 KL. 11:10

Isräjsing med moppe på Bergsjön

Av Joakim Lindeborg

Isräjsing med moppe på Bergsjön
FART. Vinnaren Ove Bogart var snabb ur kurvorna. Foto: Roffe Andersson

Den årliga tävlingen "Mopedisräjsing" i Kårsta gick i förra helgen av stapeln och den färgsprakande och prestigefulla pokalen gick i år till Ove Bogart.

Med kort varsel fick arrangemanget styras om från Bergsjövallen till att istället anordnas på Bergsjön. Isen var tjock och fin och människor tog plats framför brasor för att se på den fartfyllda tävlingen.

Men dagarna innan tävlingen bjuder på både dramatik, goda skratt och ett stort mått envishet när Magnus "Muggen" Danielsson berättar om förberedelserna inför tävlingen.

– Dagen innan tävlingen hade vi sex åkare anmälda, och ville egentligen helst ha tolv. Det slutade med att jag började ringa runt till människor jag vet ville åka men som hade trasiga moppar och sa att de skulle komma över med den omedelbums så att jag kunde fixa till dom under natten.


Foto: Roffe Andersson


Sagt och gjort står "Muggen" och meckar med både grannens och brorsans moppe till klockan tre på natten. Klockan 06:00 ringer klockan och det är dags att kliva upp efter tre timmars skönhetssömn och lösa resten av arrangemanget, korv ska införskaffas, skyltar sättas upp och med sig vid sin sida är "Xilla", Magnus fru som mest skakar på huvudet över alla tokigheter han hittar på.

– Hon ska ha en stor eloge, hon har hjälpt och betytt massor för att det här ska bli av, och det fina i det hela är att hon har noll motorintresse.

Att tävla med gamla mopeder, utan dubb, på is är precis vad tävlingen handlar om. En enkel anlagd bana på sjön är vad som ska skilja agnarna från vetet och både små barn och äldre rycks med i tävlingen och skratten duggar tätt.

Det är inte bara att gasa och bromsa i en sån här tävling, det handlar främst om att behålla kontrollen över moppen så att man helt enkelt inte välter. Samtidigt menar "Muggen" att det finns en god säkerhet i tävlingen genom ett par logiska följder av att tävlingen hålls på is.
Det ena är att det inte går för fort, det andra är att åkarna kör en moppe de är bekväma med, vilket innebär att vad som helst räcker, det behöver inte vara ett skrytåk eller något som går fort.

– Alla är lika under motorguden, som "Muggen" uttrycker det.


Magnus "Muggen" Danielsson vid prisbordet. Foto: Roffe Andersson


Totalt, efter många om och men stod nio startklara och taggade åkare på den nymålade startlinjen. Det blev totalt tre heat med tre åkare i varje och dagen kan bara beskrivas som en succé enligt Magnus.

– Jag vann när jag såg att det var så mycket folk på plats, och utan de som hjälpt mig att arrangera detta så hade den här härliga söndagen aldrig blivit av.

Joakim Lindeborg
jocke@vallentunanya.se