REPORTAGE 2023-01-12 KL. 08:25

Konstnären Charlotte Sachs ställer ut sitt ”hundgodis”

Av Anneli Leijel

Konstnären Charlotte Sachs ställer ut sitt ”hundgodis”
HUNDAR I FOKUS. Just nu kan man se Charlotte Sachs utställning med hundar på Kulturhuset i Vallentuna. Hennes pudel Noa som hon skaffade för sju år sedan har fått stå modell. Foto: Roffe Andersson

På vinterutställningen i Konstkuben, Kulturhuset i Vallentuna, visas just nu ett urval av Charlotte Sachs verk med hundar i centrum.

– Jag var inte intresserad av hundar tidigare. Men så hade min dotter en trevlig hund, och så tänkte jag, varför inte, berättar Charlotte Sachs om hur det gick till när hon skaffade Noa för sju år sedan.

Det torde ha varit ett lyckat val, då Noa nu fått stå modell, både för hennes målningar i akryl och för skulpturerna i papier-maché.
Efter att ha utbildat sig till läkare och arbetat som klinisk neurolog på Karolinska sjukhuset (de sista patienterna hade hon som 75-åring år 2014) tog hennes andra karriär som konstnär fart först efter pensionen.

– Jag har tecknat då och då under livet, några teckningar per år. Men arbetet tog så mycket tid och energi, så det var först efter pensionen jag började måla. Mycket bubblade upp när jag fick tid, berättar Charlotte.

Glad i hågen gick hon med sina tavlor till gallerier för att se vart hon kunde ställa ut. Men först fick hon bara nej.

– Jag var inte tillräckligt bra tyckte de, en pensionerad amatör. Men så en dag, när jag var på Hornsgatspuckeln, hade fått nej och gick in i nästa port och grät. Men snälla vän, varför gråter du, kom så får du en kopp kaffe, sa en person och sen visade det sig att det var en utställare som sa att du får ställa ut här hos mig.

Olika teman
Så började det och resten är historia, som man säger. Charlotte Sachs har både fått ställa ut, hon har haft flera större utställningar, och hennes verk har sålt bra, säger hon enkelt. Till en början var det mycket sjukhusmiljöer hon bar inom sig som skulle ut.

– Jag tror jag blev neurolog för att jag är intresserad av detaljer. Helheter har jag svårare med. Jag ser sådant som man normalt inte lägger märke till, som elsladdar, rör, brandskåp och skyltar, berättar Charlotte.

Sådant har hon sedan också målat.
– Jag har även målat olika typer av ansiktsutslag. De målningarna hänger nu i en föreläsningssal på hudkliniken på gamla KS. De används som tentamensmaterial, har jag fått höra.

Efter att först ha målat sjukhusmiljöer har det sedan blivit mycket annat. Hon tycker om att ha ett tema. För några år sedan ställde hon ut ”Hus och högar”, med sandhögar och byggnader, på Elverket i Djursholm, Danderyds konsthall. Både målningar och textilier. Och hemma i huset i Stocksund, där hon också har sin ateljé, växer nya konstverk fram. Temat nu är vänthallar.

– Blir det en utställning ska den heta ”Vänta”. Livet består mycket av att man väntar på saker.

Den som vill se mer av Charlotte Sachs behöver dock inte vänta så länge. För 12:e gången är hon i år med på Liljevalchs vårsalong med ett par alster från just temat med väntsalar.

Du har sagt att det bästa med konstnärligt skapande ändå är självförglömmelsen. Vad menar du med det?

–När det inträffar, då upplever man inte sig själv, man fryser inte och är inte hungrig till exempel, man håller på med något annat och det är härligt när man är inne i det.

Charlotte Sachs utställning ”Gott och blandat – hundgodis” kan ses i Kulturhuset i Vallentuna fram till den 29 januari.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se