REPORTAGE 2023-04-13 KL. 09:36

Kroppskomplex? Så här bryter du tankefällan!

Av Text: Charlotta E Lindell/Gazzine

Kroppskomplex? Så här bryter du tankefällan!
Foto: Unsplash

Undviker du att bada i havet om sommaren för att du skäms över din kropp? Har du jämt långbyxor för att slippa visa bristningarna på benen? Eller undviker du till och med speglar?

– Kroppskomplex begränsar dig enormt mycket i tillvaron. De gör ju att du aldrig kan känna dig riktigt lugn och glad, och du trycker ner din självkänsla, säger Åsa Palmkron Ragnar, psykiater och KBT-terapeut.

Effekten blir lätt att man lever som i ett väntrum till det riktiga livet. Man föreställer sig hur snygg man kommer vara när man fixat till sig och hur lycklig, social, och populär man plötsligt blivit.

– Du riktigt ser framför dig hur du är på en fest, och då är du sådär utåtriktad och spontan som du alltid drömt om, alla vill prata med dig. Men det enda den här drömbilden ger dig är att du hindrar dig själv från att må bra i nuet. Dessutom missar du saker i livet som du egentligen hade velat göra, säger Åsa och tillägger:

– Självkänslan sitter inte i utseendet. Lycka är inte samma sak som att modellera om din kropp. Kroppen är du och inte något objekt. För varje gång du tänker något om dig själv så förstärks det tankespåret i hjärnan, och till sist blir det en del av din självbild, en ”sanning” om hur du är eller ser ut. Ofta är vi inte ens medvetna om hur vi ser på oss själva eftersom det är så inkapslat och invant. Dina komplex är med andra ord en tankefälla.

– Det positiva är att vi kan styra om våra tankar. Kom ihåg att dina tankar inte är du, de är utbytbara. Stärkande tankar är förstås lika kraftfulla som negativa, och påverkar din självbild precis lika mycket.

Ett exempel: Nästa gång tanken: ”Åh vad tjock jag är” far genom huvudet. Stanna upp och bli medveten om tanken. Hur känns det? Du kanske blir ledsen, får en klump i magen eller känner dig energilös. Tänk: ”Nu tänkte jag om mig själv att jag är tjock”. Märker du skillnaden? Nu har du skapat distans till tanken och kan börja ersätta den med en annan. Fokusera på dina styrkor, skriv gärna ner på ett papper vad du är bra på, fina egenskaper du har, något i ditt utseende du är nöjd med och vad du är tacksam för. Du kommer att märka att det finns hur mycket som helst.

Se på feltankarna som gammalt damm
Varje gång fultankarna dyker upp så konstatera bara: ”Nu kom det där gamla dammet igen” och tänk i stället: ”Jag är fin, jag är bra precis som jag är”. Hur känns det jämfört med när de förminskande tankarna får härja?

– Börja också berömma dig själv, tänk vad duktig du är som har bestämt dig för att ta tag i ditt mående. Positiva tankar sätter fart på belöningssystemet i hjärnan och frigör en massa signalsubstanser som får dig att må bra. Det blir som en dominoeffekt. Rörelse ökar också kroppskänslan, du känner dig starkare, piggare och snyggare. Redan när du tränat första gången får du positiva effekter. Det blir fart på endorfinerna, och det är en skön känsla att ha gjort något bra för sig själv.

Dessutom gör träningsvärken i armarna eller magen att du redan känner dig mer vältränad. Börja på en lagom nivå, det räcker med en promenad. Styrketräning är också bra, liksom yoga, eller motionspass.

– Toppa det med bra tankar som ”åh vad skönt det var”, ”nu var jag duktig” så får du också en dopamindusch, naturens eget må bra-läkemedel. Och märk att din självkänsla inte sitter i hur du ser ut, utan i hur du tänker om dig själv.

11 sätt att tanka dig vacker inifrån. Här är Åsa Palmkron Ragnars bästa tips:

Lägg prinsessdrömmarna på hyllan
Inse att du inte kommer att få en helt annan personlighet eller ett fantastiskt liv bara för att du ser ut på ett annat sätt. Tankarna bara hindrar dig från att må bra i nuet.

Skapa distans
När hjärnan drar i gång jag är ful-tankarna, ersätt dem genast med: ”Nu tänkte jag om mig själv att jag är ful”. Då blir det tydligt att det inte är någon sanning, utan helt enkelt tankar som går att ersätta med nya.

Städa bort tankedammet
Stanna upp och tänk: ”Jaha, nu kom de där gamla skittankarna igen”. Se på dem som trist skräp som ska ut. Nu ska här vädras.

Fokusera på dina styrkor
När du öppnat tankefönstren är det dags att släppa in frisk luft. Börja fokusera på allt som du är bra på, att du är omtänksam, att du vill må bra osv. Och vad är du nöjd med i ditt utseende? Vad brukar du få komplimanger för? Din varma utstrålning? Dina fina ögon?Gör gärna listor som du kan ta fram och läsa när du vacklar.

Vem bryr sig – egentligen?
Det kan vara lätt att tro att alla tänker lika mycket på det du nojar över, som du själv. Fråga dig: Är det rimligt att tro att allt runtomkring dig stannar upp för att du kommer där med dina blåa ådror på benen eller dina gropar på låren? Troligen har de fullt upp med sig själva och sina egna komplex och tänker inte ens på hur du ser ut.

Skapa tidsperspektiv
Föreställ dig att det gått tio år och att du tänker tillbaka på ditt liv. Hur skulle det kännas att konstatera att du hindrat dig själv från en massa kul eftersom du tycker att du har för stor midja? Gå nu bakåt i tiden i tanken, när du var tio år yngre. Vad hade du komplex för då? Nu tycker du säkert att det inte var så mycket att haka upp sig på. Och det kommer du tänka i framtiden också – om nuet. Så varför inte sluta tänka dåligt om dig själv redan nu?

Tänk på allt du har
Ta en stund varje kväll och skriv ner minst fem saker som du är tacksam och glad för och bra saker du gjort under dagen. Beröm dig själv. På det sättet styr du om dina tankebanor.

Skriv dagbok
Sådana här saker tar lite tid, och det kan kännas som att man bara står och stampar. Skriv ner dina tankar och känslor. När det gått en tid och du läser det du skrivit kommer du att märka hur mycket du faktiskt har förändrats. Det stärker och ger mersmak.

Rör på dig
Motion utsöndrar en mängd må bra-signalsubstanser, och du känner dig mycket mer tillfreds med dig själv och hur du ser ut.

Ta hand om dig
Förutsättningen för att vi ska känna oss nöjda med oss själva är att vi sköter om oss. Få den sömn du behöver, ät varierad mat på regelbundna tider, gör saker du mår bra av, gärna sinnliga aktiviteter som att simma och få massage – det utsöndrar må bra-ämnet oxytocin.

Stå emot illusionen
Vi matas ständigt med hur vi ska se ut för att vara lyckade och lyckliga, i media och reklam. Men tänk på att inte ens modellerna ser ut som ”sig själva”. De retuscheras stenhårt på bilderna, till pinnsmala och rynklösa chimärer. Och det är ju det reklamen vill: Att vi ska lockas att shoppa när vi försöker uppnå känslan vi får av modellen, det vill säga: smal och utan minsta karaktärsdrag = lyckad.

Psykiater Åsa Palmkron Ragnar är författare till flera böcker – den senaste Hälsans vingar: förstå och bli fri från oro, ångest och depression (Argos/Palmkrons Förlag) kom ut 2022.

Text: Charlotta E Lindell/Gazzine Foto: Unsplash