REPORTAGE 2023-01-19 KL. 09:10

Lions planerar för en flyg- och motordag i september

Av Anneli Leijel

Lions planerar för en flyg- och motordag i september
SATSAR IGEN. Tomas Järlinge berättar att Lions planerar för att arrangera familjefesten flyg- och motordagen igen i september. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Det blir en flyg- och motordag på Vallentunas flygfält, som numera räknas som en flygplats, i höst igen. I alla fall om Lions Club i Vallentuna får som de vill – och får med sig företag som kan vara med och bidra på olika sätt.

– Vi har tagit ett formellt beslut om att genomföra flyg- och motordagen i år och nu planerar vi för det, säger Thomas Järlinge, ansvarig för information och PR på Lions Club i Vallentuna och den som hållit i arrangemanget sedan år 2000.

Senaste gången flyg- och motordagen arrangerades var 2018. Sedan dess har det bland annat varit åren med pandemin som satt käppar i hjulet för en återkomst av dagen.

Thomas Järlinge har många härliga minnen från flyg- och motordagen.

– Första gången den ordnades var på 1990-talet. Ett tag hade vi den varje år, sedan blev det vartannat år. Det har varit ett stort arrangemang med som mest 6000 besökare. Flyg har kommit in, landat och visat upp sig. Vi har också fått med helikoptrar från polisen, försvaret och ambulansen och möjligheten har funnits att köpa sig en åktur med helikopter, berättar han.

Hjälp från andra klubbar
Bilklubbar har också varit med och visat upp sina veteranfordon och försäljare har sålt mat i olika stånd.

– I många år var aviatörföreningen med också. Det var den som skötte om DC-3:an och det var flaggskeppet som vi visade upp på flyg- och motordagen, men nu finns inte föreningen kvar och planet såldes 2019, berättar Thomas Järlinge.
Flyg- och motordagen har ägt rum den första söndagen i september och det har varit bra väder alla gånger utom två, enligt Thomas Järlinge. Inför årets arrangemang hoppas han att flera vill engagera sig. Att företag vill vara med och bidra på olika sätt, till exempel finnas med och sälja mat och dryck. Och Lions Club i Vallentuna önskar fler medlemmar. Gärna yngre.

– Vi har hög medelålder. Jag hör till de äldre i dag. Vi behöver nya krafter som kan vara med och hjälpa till när vi andra drar. Vill man bli medlem så kan man ta kontakt med någon av oss i klubben, komma och träffa oss och se hur det känns.

Lions är en ideell organisation som startade i början av 1900-talet för att ”skapa och upprätthålla en anda av samförstånd mellan jordens folk gällande humanitära behov, genom frivilliginsatser med lokalt engagemang och internationell samverkan.”

Medlemsavgiften täcker de administrativa kostnaderna och alla insamlade medel går oavkortat till olika ändamål, till exempel cancerforskningen i Sverige.

– När jag själv gick med i Lions slogs jag av just detta, att precis allt vi samlar in går direkt till välgörenhet. Samlar vi in pengar för cancerforskning, då går allt dit, säger Thomas Järlinge.

För genomförandet av flyg- och motordagen har Lions Club Vallentuna för avsikt att också ta hjälp av övriga Lionsklubbar i regionen i Täby, Danderyd och Vaxholm.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se