Klik venligst
REPORTAGE 2021-06-17 KL. 10:59

Loppisen som ger stationshuset nytt liv

Av Hege

Loppisen som ger stationshuset nytt liv

Gamla prylar bekostar renovering av stationshuset - och skapar sammanhållning i bygden

Loppis är i ropet för miljömedvetna – och det märks. Följ med till loppisen i Frösunda, vars vinst går till renovering av stationshuset.

Det gamla magasinet vid Frösunda station bågnar av gamla prylar. Tallrikar trängs bredvid ljusstakar från Orrefors, bredvid udda glas och pussel för barn. Böcker av både nytt och gammalt datum blandas med elektronik och skridskor.
– Det går inte att förutsäga vad som kommer att sälja, det som ingen tror kommer gå åt är plötsligt sålt. Som ölmuggar med tryck från Vattenfestivalen 1984, plupp så gick de åt. Medan fina saker står kvar, säger Bertil Hellsten, volontär på loppisen.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON


Det är Frösunda hembygdsförening som ordnar loppisen som funnits sedan 2017. Hittills har loppisen bekostat tre fjärdedelar av renoveringen av det gamla stationshuset. Bara en sida är gul, och väntar på att renoveras och målas om från gult och nedgånget till rött med vita knutar – alltså tillbaka till hur huset såg ut när det byggdes år 1885.

Flera samhällsroller
När det gäller att skänka grejor till loppisen har det kommit in så mycket att loppisen nu finns både i magasinet och inne i själva stationshuset.
– Folk vill skänka, och det är bra, säger Elise Eklund som volontärarbetar på loppisen.
Det är ett gäng på 10-12 personer som turas om att jobba.
– Jag gör det för hembygdsföreningen. Men jag är pensionär, jag vet inte om jag hade gjort det om jag jobbat, säger Elise.

Vad är det då som är så viktigt med hembygdsföreningen?
– Den håller ihop Frösunda tycker jag. Här finns inga naturliga mötesplatser, affären lades ner 1995. Hembygdsföreningen ordnar saker, och vi kan känna en gemenskap, att det är vi som bor i Frösunda.

Elise flyttade från Akalla till Frösunda 1983.
– Det som är annorlunda här är att man träffar folk i flera roller. I Akalla var barnens lärare bara lärare. Här kunde samma person vara mamma till mitt barns kompis, jobba på förskolan och vara med i hembygdsföreningen.

Finns fler projekt
Mitt emellan magasinet och stationshuset sitter Anki Svensson och säljer fikabröd och kaffe.
– Om det är roligt att jobba här? Ja, oja! Man får träffa nya människor och prata. Vi jobbar när vi kan och har tid, vi hjälps åt, säger Anki.

Något man också hjälps åt med är att baka fikabröd. Sivs bullar är populära, och det vankas hallongrottor, finska pinnar och drömmar.
– Många kommer hit bara för att fika, säger Anki.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Det råder inga tvivel om att det finns fler projekt att samla pengar till när stationshuset är färdigrenoverat.
– Tvättstugan här bakom behöver lite kärlek, det finns alltid något, säger Anki och sveper med handen mot ett riktigt nedgånget litet hus.

En som fyndat på loppisen är nyblivna Frösundabon Lars-Erik Biving.
– Den här klädborsten kan lika gärna hänga hemma hos oss. Jag köpte en skivspelare här förra helgen, och nu har jag hittat skivor, säger Lars-Erik och visar upp LP-skivor, bland annat en med Elton John.

Loppisen har öppet på helgen mellan 12 och 15 till och med den 26 och 27 juni. Efter det är framtiden oviss, eftersom järnvägen ska byggas om. Det kan skramla och låta för mycket – men om det blir lugnt kan loppisen komma att förlängas.

igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON