REPORTAGE 2021-11-25 KL. 12:53

Love laddar för matlagnings-VM för juniorer

Av Daniel

Love laddar för matlagnings-VM för juniorer

FICK GLÄDJEBESKEDET PÅ JOBBET. Love var på jobbet och förberedde sig för kvällsservering när han fick veta att han kvalificerat sig för World Skills.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Representerar Sverige i World Skills i Shanghai nästa år: "Jag älskar att tävla"

Vallentunabon Love Dahl representerar Sverige i matlagningstävlingen World Skills 2022.

Den går av stapeln i oktober nästa år i Shanghai, Kina.
–Jag älskar att tävla, säger han.

World Skills går att likna med VM för juniorer, då åldersgränsen är 22 år. Dit har Vallentunas Love Dahl, 21, kvalificerat sig till nästa år.

–Matlagning har nästan blivit ett beroende. Jag trivdes direkt och det var något som jag ville göra mer och mer, säger han.

”Min tur att vinna”
För att komma till Shanghai var han tvungen att vinna en uttagning, vilket var en intensiv två-dagars tävling i Grythyttan i Örebro.

–Där fick vi jobba med en hemlig råvarukorg. Vi lagade en soppa och en sås. Det var fria händer förutom att såsen skulle passa till hjortfilé och rotselleripuré, säger han.

90 minuter hade de på sig att göra soppan och 20 minuter att göra en sås. Tävlingen i Örebro var Loves fjärde totalt och det blev hans första seger.

–Jag tyckte det var så roligt första gången jag ställde upp och sen ville jag bara fortsätta, på plats i Örebro kände jag att det var min tur att vinna, säger han.

Efter helgen åkte han hem utan att få reda på resultatet. Det skulle dröja en och en halv vecka till, vilket blev en lång väntan, även om han var nöjd med sin prestation.

–Man är ju alltid kritisk, vilket jag tror är viktigt. Man måste vara ödmjuk och se att man alltid kan göra det bättre. Men känslan var bra, säger han.


igcaption>DRÖMMER OM FRAMGÅNG. Love Dahl ser fram mot att få veta vilka råvaror han får tävla med. Han hoppas på att det inte blir djuphavsfisk.
Foto: ROFFE ANDERSSON

När Love Dahl precis hade börjat som souschef på det nyöppnade Fat Cat Brasserie vid Sergels torg i centrala Stockholm, så dök det plötsligt upp en dam i fönstret som han kände igen, en dam som representerar UHR (utbildningsrådet för hotell och restauranger).
–Jag hade nämnt att jag jobbade där, och hon valde att komma förbi personligen för att redovisa resultatet. Hon kom precis innan vi skulle öppna för kvällsserveringen och när jag såg henne så förstod jag direkt att det var klart, jag har kvalificerat mig för World Skills. Det var en fantastisk känsla, säger han.

Möjligheten att få testa sig mot några av världens bästa ungdomar känns väldigt stort för Love. Nu åker han med yrkeslandslaget som representerar Sverige och det är bara en svensk kock som gått vidare, det är alltså Vallentunabon Love Dahl.

–Vi åker nog som ett landslag och alla som åker kommer tävla i sina respektive yrkesroller. För mig kommer det vara en tävling på fyra dagar där vi ska laga fyra olika rätter, säger han.
World Skills 2022 kommer testa deltagarnas kompetens och kunskap att kunna hantera olika typer av mat.
I och med att hans nya arbetsplats fokuserar mycket på asiatisk mat så anser han att han på kort tid breddat sitt kunskapsområde.

–Trots att det är samma yrke så finns det en stor variation. Fat Cat Brasserie har gjort att jag fått jobba med mycket som jag aldrig jobbat med tidigare. Det kommer vara hjälpsamt, säger han.

Ska renovera hela köket
Redan nu har han börjat ladda och normalt i World Skills så släpps vilka maträtter som ska tillagas på tävlingen, i början av nästa år. Med det i åtanke så har han redan börjat förbereda sig.

–Vi håller just nu på att göra om hela köket för att man ska kunna vara så förberedd som möjligt.

Love Dahl ser fram emot nästa höst och innan dess kommer det bli hårdträning i det nyrenoverade köket.
–Jag kommer träna flera gånger i veckan, att göra samma rätt och göra den om och om igen. Det är tur att jag har många runt omkring som kan provsmaka maten, säger han med ett leende.

Fyra rötter ska tillagas och han har redan en liten vision hur hans drömmeny ska se ut. Bland annat är det viltkött från Norden eller Gös som han gjort i andra tävlingar. Han kan också se en potentiell mardröm.

–Det skulle vara en djuphavsfisk som jag aldrig jobbat med tidigare, då kan det bli problem, säger han.

Det långsiktiga målet för Love Dahl är att inom fem år driva en egen restaurang,

–Jag vill göra det så fort som möjligt. Jag tror att det är möjligt och målet är att vara yngst när jag i så fall gör det. Skulle jag öppna en restaurang inom 3-4 år så är jag det i Sverige, säger han.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se