REPORTAGE 2022-06-09 KL. 13:30

Lovisa Kronsporre (C): ”Man brukar säga att juridik är frusen politik”

Av Daniel Bergholm

Lovisa Kronsporre (C): ”Man brukar säga att juridik är frusen politik”
Det som för Lovisa började med ett engagemang för utveckling av Brottbys gång- och cykelvägar har idag banat vägen för en politisk bana och de stora samhällsfrågorna. Foto: Roffe Andersson

Från att på sin 18-årsdag komma in i kyrkorådet och i det lokala Centerpartiet, till att idag vara sexa på Centerpartiets riksdagsvalsedel, vilket är i topp bland politikerna i Vallentuna som ställer upp även där.

25-åringen Lovisa Kronsporre (C) har siktet inställt en bra bit förbi Vallentunas lokala parti-väggar.

– Min dröm är att en dag bli minister inom landsbygd eller miljö, säger hon.

Inför det stundande valet i september siktar Brottbybon och politikern Lovisa Kronsporre stort. På Centerns lista i Vallentuna står hon som nummer 2 och till riksdagen som nummer 6.

– Jag ser politiken som ett kall och att jag har något att bidra med för att få samhället att bli bättre, säger hon.

Vill påverka
Just samhällsengagemanget menar hon har funnits där hela tiden. Allt från att som ung vilja förbättra de lokala gång- och cykelvägarna i Brottby, till att skriva insändare om miljöfrågor.

– Jag gick samhällsprogrammet på gymnasiet och kände där att: “ska man bara sitta vid sidan om och kolla på?” Nej, jag ville vara med och påverka, säger Lovisa Kronsporre.

Att redan vid 25-års ålder vara så involverad i politiken och sitta i Vallentunas kommunfullmäktige hör inte till vanligheterna. Och redan i 20-årsåldern var hon ordförande i Kulturnämnden. Att få fler unga att engagera sig ser hon som en viktig uppgift för både henne och politiken i stort.

– Idag är det tyvärr en begränsad skara. Normerna finns där och jag tror många tänker att: “vad har jag att komma med som ung? Men det viktiga är att vara förberedd och påläst,” säger hon och fortsätter.

– Det har gett mig mycket att få ta sådant ansvar som ung. Jag hoppas att fler kan inspireras till att våga.

Utöver politiken är hon utbildad jurist och även där är anledningen att hon valde det yrket engagemanget i samhällsfrågorna, och hon ser en tydlig koppling mellan de två.

– Man brukar säga att juridik är frusen politik. Politiker ska stifta lagar och har man förståelse för den processen tror jag det är enklare att bidra, säger Lovisa Kronsporre.


MÅLSÄTTNING: Lovisa Kronsporre (C) har siktet inställt på att ta sig in i Riksdagshuset i valet 2022. Foto: Roffe Andersson


Försvårar arbetet
Att ha arbetet inom kommunpolitiken har varit en viktig del i möjligheten att nu kunna sikta mot den bredare politiken nationellt. Men hon påpekar att hon även har erfarenhet av att allt inte fungerar optimalt på den högsta styrande nivån.

– Jag tror det är viktigt att visa att man har ett bredare perspektiv än bara en fråga. Sen har jag insett att det på nationell nivå finns beslut som försvårar arbetet att förbättra Vallentuna, det vill jag förändra, säger hon.

Idag är hon inför valet första ersättare till riksdagen. Blicken mot riksdagen har hon haft ett tag och ställde även upp inför valet 2018. Då kom hon på plats sex i Stockholms län, men kom inte in den gången.

– Men det var lärorikt och jag fick känslan av att: ”wow, det hade varit häftigt”. Sedan dess har jag engagerat mig mer och mer och nu känns det så kul att det är dags, säger Lovisa Kronsporre.

Kommer det att fungera att kombinera att vara aktiv både lokalt och på riksdagsnivå?

– Ja. Riksdagen har alltid ledigt på måndagar så att det finns möjlighet att vara med på kommunfullmäktige. Systemet är skapat för att det ska vara möjligt och det finns många som kombinerar.

Ministerpost
Det långsiktiga målet är högt satt och det verkar inte finnas några tydliga begränsningar i Kronsporres tankegångar gällande vad hon vill uppnå politiskt.

– Jag tänker att jag kommer komma in i riksdagen någon gång. Sen vore det superhäftigt att en dag få vara minister inom landsbygd eller miljö, säger Lovisa Kronsporre.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se