REPORTAGE 2022-03-10 KL. 14:10

Lunchpatrullen testar burgare i centrum

Av Lunchpatrullen

Den perfekta hamburgaren, finns den? Vi får se, i dagens lunchspaning är det nämligen hamburgaren som ska sättas under lupp.

Lunchpatrullen testar burgare i centrum
Harald. Foto: Roffe Andersson

Lunchpatrullens erfarenhet av just hamburgare begränsar sig i huvudsak till de burgare som ibland har inhandlats vid något av de snabbmatsställen som passerats sena fredagseftermiddagar på väg till landet. Vi har därför bestämt oss för att ta hjälp av en expert i ämnet.

I södra utkanten av Vallentuna centrum, i Stars and Stripes gamla lokaler, huserar idag Brödernas, en hamburger- och pizzarestaurang som alldeles nyligen firat ett år på plats. Det är hit vi är på väg för en hamburgerlunch tillsammans med Harald, en sportlovsledig tonåring som gärna vill se sig som expert på hamburgare.

Restaurangen är stor, trivsam och luftig med gott om både sittplatser och bord utan att det känns trångt. Bland lunchgästerna vi skymtar finns både blåljuspersonal, gula västar, en politiker och några tjänstemän från kommunen. Det märks också att det är sportlov, för här finns flera sällskap med mor- och farföräldrar tillsammans med sina barnbarn. Då och då hörs skallet från en hund, vilket betyder att hit är även hundar välkomna.

Våra val
Vi studerar lunchmenyn som innehåller ett spännande utbud av hamburgare: ostburgare, chiliburgare, tryffelburgare, men också några med mer fantasifulla namn som t ex Greven, Farsan, Dirty burger och Dirty plate.


Dirty Plate. Foto: Roffe Andersson


Efter lite funderande bestämmer sig Harald för att testa Greven med kött, cheddarost, bacon, husets majjo, salladsblad och silverlök. Själv slår jag till med det vegetariska alternativet, en halloumiburgare som förutom bröd består av friterad halloumi, rödlök avocado, grillad paprika, chipotlemajjo och salladsblad, och för lunchpatrullens andra deltagare föll valet på en Dirty plate med tärnat kött, bacon, chopotlemajjo, färsk chili, hackad salladslök, saltad crème fraiche och cheddarost på en bädd av fries.

Fel ordning
Vi bestämmer oss för ett bord där resterna efter tidigare gäster fortfarande står kvar. Vi väntar ett bra tag på att någon ska komma och duka av och till slut blir vi tvungna att säga till. En servitris dyker upp tar hand om disken och återkommer strax därpå med vår mat, alla tre beställningarna samtidigt.

Till burgarna serveras rejäla portioner fries i pappersfickor nedstoppade i vad som påminner om konservburkar.

Harald undersöker sin Greve noga innan han tar ett par bett och tuggar eftertänksamt.

- Jag tycker att det som ligger mellan bröden kommer i fel ordning, säger han. Jag har en annan ordning när vi gör hamburgare hemma, och för säkerhets skull har jag lagt in den i telefonen ifall jag skulle glömma bort.

Han tar fram telefonen och visar: man börjar med underdelen av brödet och därefter bygger man på med själva burgaren, sallad, ost, lök, tomat, bacon och kanske saltgurka.
Sist brer man sås/majjo på undersidan av locket och lägger på överst. Då slipper man att det rinner och blir kladdigt.
- Pommesen är jättegod, men brödet i botten är lite blött och soggigt. Och kolla så mycket fett, säger han och viftar lite oförsiktigt med omslagspappret till hamburgaren så att ett par droppar baconfett hamnar på jeansen.

- Det verkar inte som att baconet fått rinna av ordentligt, fortsätter han och pekar på fatet för att visa hur fettet trängt igenom pappret och bildat en fet hinna. Men smaken är ändå god, så Greven får 3,5 av 5 möjliga.


Greven. Foto: Roffe Andersson


Goda pommes
Halloumiburgaren ser läcker ut och avocadon är krämig och god, men tyvärr är de friterade halloumiskivorna alldeles för salta för min smak. Det är synd. Men jag håller med Harald om pommes fritsen. De är syndigt goda, frasiga och krispiga på utsidan och lätt krämiga inuti.

Istället kastar jag några lystna blickar på väninnans Dirty plate med kött och bacon som fått fräsa ihop och fördelats över en stor portion fries och toppats med ringar av röd chili, salladslök, klickar av crème fraiche och majjo. Aptitretande och stor nog för två kanske....

Hittade vi den perfekta hamburgaren? Nej, men de vi testade var helt OK. Så jakten kommer att gå vidare.

Lunchpatrullen