REPORTAGE 2022-02-24 KL. 13:20

Lunchpatrullen testar café i centrum

Av Lunchpatrullen

Café Biscotti beskriver sig som Vallentunas gemensamma vardagsrum mitt på Tuna Torg. Här kan man enkelt slinka in för en kopp kaffe, kanske med en bit morotskaka eller något annat gott till, eller en lunch, medan man betraktar torgvimlet utanför.

Lunchpatrullen testar café i centrum
FISK. Grillad lax med avokado. Foto: Roffe Andersson

Just den här dagen, en gråkall slaskig februaridag är det dock inte mycket till vimmel att tala om; desto skönare då att omsvepas av värmen när jag och sällskapet för dagen stiger in på caféet.

Det är mitt i lunchrusningen men lokalen är stor med plats för många gäster. I en av de generösa skinnsofforna vid ena kortväggen intar några skolungdomar halvliggandes sin lunch som ser ut att bestå av läsk och bullar. Vid ett fönsterbord sitter två män i mörka kostymer och betraktar med rynkade pannor en hög med papper framför sig. Förmodligen en arbetslunch, och jag börjar genast oroa mig för utspillt kaffe och fettfläckar från smörgåsarna de tuggar på.

Hälften vegetariskt
Vi markerar ett bord innan vi går fram till kassan och gör våra beställningar. Det känns ganska befriande med ett ställe där pizzan, kebaben och hamburgaren för en gångs skull inte står i centrum. Istället erbjuder lunchmenyn sex olika alternativ av matiga sallader och lasagne, varav tre är vegetariska. Så det är inte särskilt mycket att fundera över. Själv bestämmer jag mig raskt för grillad lax med avokado medan lunchsällskapet väljer libanesisk meze med grillad kyckling.

Snart står två tallrikar med de beställda rätterna vackert upplagda framför oss.


FÅGEL. Libanesisk meze med grillad kyckling. Foto: Roffe Andersson


Goda röror
Den libanesiska mezen består av en grillad kycklingfilé på en bädd av något slags gryn, kanske bulgur eller matvete, sallad och omgiven av fyra olika röror av hummus, aubergine, valnöt och tzatziki. Jag stirrar fascinerat på rörorna som är formade till perfekta kulor och mer påminner om glasskulor i olika färger. Och jag kan inte hejda mig från att, utan att fråga, stoppa gaffeln i den roströda valnötsröran och sno åt mig ett smakprov. OMG (Oh my God, som ungdomarna numera ropar i tid och otid), såå gott!

Jag hade nästan förväntat mig något kallt med små, vassa iskristaller i, men nej, det här är bara lent, sött och syrligt i en harmonisk kombination.

Den grillade laxen serveras med en perfekt mogen avokadohalva, kalamataoliver, ett halvt hårdkokt ägg tillsammans med isbergssallad, skivor av tomat, gurka och rödlök och en skål med vitlöksdressing.

Båda rätterna är kryddade med säker hand och vi är imponerade av både fräschör, smak och presentation. Hit kommer vi gärna tillbaka, nästa gång kanske för att testa laxpuddingen som vi ser finns bland övriga rätter.

Men - och det brukar ofta komma ett ’men’ på slutet - har man ordet ”Biscotti” i sitt namn vore det nästan på sin plats att bjuda på en liten italiensk mandelskorpa till kaffet på maten, åtminstone på fredagar. Fast visst, en skiva gott surdegs- eller rågbröd med smör duger bra det också.

Mätta och belåtna tackar vi för maten och lämnar Café Biscotti med bilden av de fantastiska, kulformade rörorna fortfarande på näthinnan.

Lunchpatrullen