REPORTAGE 2022-06-16 KL. 13:30

Maja provar plugg och sport i annat land

Av Daniel Bergholm

Maja provar plugg och sport i annat land
FOKUS: Att ha koll på både boll och studier blir det viktigaste för Maja under det kommande året. Foto: Roffe Andersson

I höst kommer Vallentunabon Maja Johansson både att studera och spela fotboll på hög nivå utomlands.
Det har hon beslutat sig för att göra under, minst, ett år i Paris.

– Min förhoppning är att allt ska fungera lika bra som i Sverige, säger hon.

Efter att redan bockat av ett år på gymnasiet i Solna på Naturprogrammet och även den nationella idrottsutbildningen (NIU), har Maja Johansson bestämt sig för att testa vingarna utomlands.

– Det är inte så att jag är trött på Sverige, utan jag ser mest fram emot att testa något annorlunda och träffa nya kompisar, säger Maja Johansson.

Ett andra hem
Att valet föll på Frankrike och Paris var för henne naturligt.
– Paris har alltid varit som ett andra hem för mig, så det kändes ganska solklart. Min mammas partner kommer därifrån och vi har varit nere där flera gånger per år, säger hon.

Boendet löser hon inom familjen och med fem år av franskalektioner, finns språkgrunden på plats redan innan hon kommer ner. Maja kommer åka ner redan den 2 juli för att dra igång fotbollsträningen inför kommande säsong.

– Skolan börjar inte förens den 29 augusti, så då hinner jag träna extra mycket fotboll under det lite längre sommarlovet, säger hon och skrattar till.


Till hösten kommer Vallentunabon Maja Johansson plugga och spela fotboll i Paris i Frankrike. Foto: Roffe Andersson


Kombinationen att få ihop skolan och fotbollen ser Maja som sin största utmaning det kommande året. På plats kommer hon studera på Svenska skolan i Paris, som sitt andra år på gymnasiet. Samtidigt kommer hon spela i Frankrikes motsvarighet till F19 Allsvenskan, även om hon inte helt bestämt sig för vilket lag än.

– Jag har varit nere och provtränat med ett antal lag under våren. Men nu lutar det åt att jag kommer välja GPSO 92 Issy, ett lag i Paris som har sitt A-lag i den franska högstadivisionen, säger Maja Johansson.

Mycket tuffare
Fotbollsmässigt har hon redan hunnit spela juniorlandskamper och förra säsongen fick hon göra allsvensk debut för AIK. Det är en merit om något, som hon tar med sig när det blir dags att testa den franska fotbollen.

– Den är mycket tuffare än här i Sverige skulle jag säga, inte så mycket dribblingar utan bara ett högre tempo. Det kommer bli ett lag i högsta juniorligan där i alla fall, liknande F19 allsvenskan typ, säger Maja Johansson.

Vad är drömmen fotbollsmässigt?
– Att spela i en av de största ligorna i Europa, kanske i mitt favoritlag Paris Saint Germain. Sen även att spela Champions League och i landslaget.

Vad är du mest nervös över inför kommande året?
– Att bara komma in i rutinerna i Paris som är en stor stad. Med skolan, fotbollen och att skaffa nya kompisar. Sen kommer även språket bli en utmaning, säger Maja avslutningsvis.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se