REPORTAGE 2021-02-04 KL. 21:18

Nu ger miljökämpen Karl ut en naturinspirerad diktsamling

Av Hege

Nu ger miljökämpen Karl ut en naturinspirerad diktsamling

FÅGELFANTAST. Fjädrar i megaformat signerade Karl Lindeborg har ställts ut runt om i Sverige.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Han är en riktig mångsysslare, konstnären och vallentunabon Karl Lindeborg. Nu har han gett ut en diktbok med namnet ljus, som både berör civil olydnad, natur och kärlek.

Långt ute på landet i Sjöberg i östra Vallentuna bor Karl Lindeborg i ett 1800-talshus. Här finns hans ateljé och skrivstuga, liksom en flock får. Karl har bland annat jobbat för Greenpeace, och blev konstnär och författare på senare dagar. Numera är han volontär på Greenpeace, och hans diktbok ”Ljus” har just kommit ut.
– Det är en bok om närnaturen, kärleken till det levande och arbetet för ett friskare jordklot, förklarar Karl.

Han menar att det vackra är en förutsättning för arbete och tillvaron i sig.
– För att jag ska orka behöver jag boosten från naturen, och skönheten. Att få ge fåren hö och de blir glada när jag kommer, att få se nypon på buskar, och vackra fåglar, säger Karl.

Skönheten finns med i hans dikter, men arbetet kampen för naturen. Greenpeace jobbar med civil olydnad, och kampen är en del av budskapet.
– Vi vill säga att det är fel att borra efter olja i Arktis, och för att behålla sin mänsklighet är det viktigt att ta ett ansvar. Före mig har andra sett till att det finns naturreservat, nu kämpar jag för annat. Jag ser mig som en länk, säger Karl.

"Jag tror på civil olydnad"
Förr kunde Greenpeace vara kontroversiellt, men nuförtiden tycker Karl att attityderna ändrats.
– Skådespelaren Gustaf Skarsgård var med på en expedition i Arktis förra året, och han fick frågan om det inte var kontroversiellt. Han svarade att det är väl endast oljeindustrin idag som tycker Greenpeace är kontroversiella. Jag tror han har en poäng där. Det är klart att många av de som smutsar ner och skövlar på olika platser tycker att Greenpeace är jobbiga, men det är att vi finns där då och uppmärksammar vad som sker och med andras hjälp kan sätta press så att det slutar.

Dessutom, betonar Karl, är Greenpeaceaktivister aldrig maskerade, och de tar sina straff i de fall sådana utmäts. Han jämför med klimataktivisten Greta och att många andra ungdomar känner som henne, och att civil olydnad kan utveckla demokratin.
– Vad händer med ungdomar när de känner att vuxenvärlden sviker? Det är klart att de som smutsar ner tycker att Greenpeace är jobbiga, men jag tror på civil olydnad. Jag vill ge kraft så att inte unga människor ska säcka ihop.

Karl vill understryka att det inte är vilken civil olydnad som helst som han vurmar för.
– Det får inte förekomma våld eller skadegörelse, det ska finnas öppenhet och det gäller att ta ansvar för aktionerna.

Fågelsång - allt lugnt
Men hur kommer det sig då att en något äldre vallentunabo skriver dikter? För Karls del är det utbildning till yogainstruktör och att testa meditation, som inspirerat till skrivandet.
– Under en meditation fick jag en flashback från när jag var 36 år och jobbade för Greenpeace på heltid. Sedan började jag började skriva och skickade iväg 70-80 texter. Ett förlag nappade, det var jätteroligt.

Att naturen är så närvarande i texterna tror Karl beror på att vi är skapade för att vandra över savannen och sova under bar himmel. Även kärleken till fåglar och fågelsång kan ha rötter lång bak i tiden, funderar han.
– När fåglarna sjunger vet andra fåglar att det är fritt från rovfåglar. Kanske finns det även i vårt DNA, att vi människor vet att fågelsång betyder att allt är lugnt? Att vi gillar öppna platser som hav eller ängar kan bero på att vi har koll på att inga rovdjur eller andra stammar finns i närheten.

Just fågelsång är en central del i dikterna. Karl har även fåglar på temat när han skapar konst. Det kan handla om fågelfjädrar som är 3,5 meter långa, eller tittskåp där naturen är stor och människan liten.
– Fåglar rör sig över klotet, de är riktiga globetrotters. Jag vill också visa på perspektiv, att naturen är så mycket större än vad vi är.