REPORTAGE 2022-06-16 KL. 14:00

Nu laddar hembygdsföreningarna för traditionellt firande

Av Daniel Bergholm

Nu laddar hembygdsföreningarna för traditionellt firande
HISTORIK. Sedan 1943 har midsommarfirandet ägt rum på kyrkängen och efter två år av pandemiuppehåll är det äntligen dags igen, berättar medeltidshistorikern Sigurd Rahmqvist. Foto: Roffe Andersson

Vallentuna hembygdsförening har under två år fått ställa in firandet vid Vallentuna kyrka. Men i år hissar de återigen midsommarstången för en fartfylld eftermiddag med musik, dans och lotterier.

Sigurd Rahmqvist har varit med i Vallentuna hembygdsförening sedan lång tid tillbaka och är, i år igen, drivande för att få till midsommarfirandet på Kyrkängen.

– Det började med att jag var med och dansade folkdans, men nu har jag blivit för gammal för det, så jag får sköta det andra, säger han och skrattar.

Har ni längtat efter att få göra det här igen?
– Visst har man det. Nu är man bara glad att det kan komma igång igen. Det här firandet har en lång tradition, ändå sedan beredskapstiden 1943 och det brukar komma allt från 500 – 1000 personer hit, beroende på vädret.

Hur kommer dagen se ut?
– Precis som innan pandemin så kommer vi börja klockan 14:00 på midsommarafton. Då reser vi stången och kommer hålla på i ungefär två timmar.

Vad kommer finnas på plats?
– Det kommer finnas lotterier, kaffeservering och folkdanslaget som traditionsenligt kommer ha folkdansuppvisning. Sen blir det dans kring stången för alla barn.

Kommer den klassiska ballongförsäljaren dit?
– Det vet jag inte än. Men han har varit med i en herrans massa år och det brukar alltid vara riktigt lång kö. Vi hoppas att han ringer i år igen.

Några andra platser i kommunen där midsommarfirandet kommer äga rum:
Midsommarfirande vid Kvarnstugan i Brottby
Össeby hembygdsförening meddelar att från kl. 18:00 på torsdagen den 23 juni, kommer midsommarstången kläs. Där bjuds det på korv och festis.

Kvarnstugan öppnar i år en timme tidigare än vad det gjort tidigare, klockan 11.00 på midsommarafton. Stången åker upp kl. 12:00. Musik på plats kommer ”Jerres” att stå för med midsommarhits och på plats finns även dansledare Elisabeth Blomdin.

På plats kommer det finnas annordnad tipsrunda, lotterier med mera.

Servering kommer att finnas i Kvarnstugan, men det går bra att ta med sig egen picknikkorg.

Midsommarfirande vid Orkesta/Lindholmen
Midsommarstången kläs på torsdagskvällen den 23 juni från kl. 18. En nyhet är att de av säkerhetsskäl även reser stången på torsdagskvällen. Orkesta hembygdsförening bjuder på kaffe och glass.

Lövade skrindor avgår klockan 12:00 på midsommarafton, från Lindholmens station, Orkesta kyrka och Kulla/Hagmarksvägen.

Dans runt stången till levande musik startar kl. 13:00 vid Orkesta bygdegård. I övrigt finns lotterier, chokladhjul, fiskdamm, pilkastning och spel. I serveringsväg kommer det finnas korv, läsk, kaffe, men inga bakverk och man rekommenderas att ta med eget kaffebröd.

OBS! På grund av bygget av nya bostadsområdet mittemot Bygdegården och bygget av ny gång- och cykelväg är parkeringsmöjligheterna vid Bygdegården och idrottsplatsen mycket begränsade. Rekommendationen är att parkera vid stationen och åka traktorskjuts till Bygdegården.

Midsommarfest i Frösunda.
Midsommarafton på Björkvallen arrangeras av Frösunda sportklubb och Frösunda hembygdsförening.
Här får man vara med och klä stången på midsommarafton från klockan 11:00. Midsommarstången reses klockan 12:00

På plats kommer det finnas dans och lekar. Möjligheten finns att köpa fika på plats.

Hitta dit: Åk från Vallentuna till Frösunda. Fortsätt ca 2 km efter Frösunda kyrka, ta sedan av åt vänster mot Gottröra. Efter drygt 1 km står en skylt åt vänster: Björkvallen.