Klik venligst
REPORTAGE 2021-06-23 KL. 09:20

Nyöppnat fik vid Foderby gård

Av Daniel

Nyöppnat fik vid Foderby gård

NYBAKAT OCH NYÖPPNAT. Erika Rydtzander berättar att de nu är redo att öppna ett gårdscafé.
Foto: ROFFE ANDERSSON

I söndags öppnade ett nytt café vid Foderby gård. Här får vi veta varför det öppnas.

Erika Rydtzander, 36, bestämde att tillsammans med sin familj flytta tillbaka till gården där hon växte upp och att samtidigt ta nästa steg i livet.

Valet föll på att försöka få igång ett eget café intill deras hus på Foderby gård.

– Vi har många drömmar om vad man kan göra här, säger hon.

När familjen Rydtzander slutade använda den gamla regnstugan och tvätteriet, lämnades huset till ingenting. Men när dottern Erika insåg potentialen med huset strax efter att hon kommit tillbaka till gården, togs beslutet att det var dags att rusta upp huset.

– Det här huset har bara stått och förfallit, ett ställe där allt gammalt skräp hamnat, säger hon.

Precis i slutet på Västanbergavägen ligger Foderby gård, en idyllisk plats med en mängd hästhagar och livligt lantliv. Där möter vi Erika Rydtzander som precis är i slutprocessen i att få klart sitt nybyggda café.

– Vi bestämde att det skulle bli vårt lilla fritidsprojekt, när tiden har tillåtit. Nu har det tagit drygt ett år men nu känner vi oss redo att öppna upp. Samtidigt finns det en del kvar att göra, men vi har byggare som ska komma och färdigställa det sista i juli, säger hon.

Tidigare ett minicafé
Vi slår oss ner på den stora uteplatsen där tanken är att gästerna ska kunna koppla av. Uteplatsen omges samtidigt av en läcker utsikt över gårdens hästhagar.

Tidigare har Erika testat sig fram med ett mini-café i den lilla stugan ovanför för att se hur responsen blev. Då den var omedelbart positiv med förbipasserande som berättade att det skulle vara en perfekt paus i promenaden, insåg hon vilken möjlighet som fanns.

– Det blir en perfekt paus för alla som är ute och går den här vägen i det fina vädret. Många har stannat till hos oss och sagt: “Äntligen blir det någonting under promenaden där man kan slå sig ner”, säger hon.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Självservering
Tanken till att börja med är att caféet ska vara öppet främst på lördagar mellan 11-14, men att när solen tillåter och familjen är hemma, så kommer det vara öppet flera dagar under veckorna i sommar.

– Det kommer bli ett “ta själv och betala med swish” café. Både jag och min man jobbar på sidan av, men känner att när möjligheten finns så ska folk kunna ta sitt fika själva och sätta sig på uteplatserna även när vi inte är där, säger Erika Rydtzander.

Nybakade bullar
Allt som kommer gå att köpa kommer vara hembakat. Den hjälp hon fått för att ordna det har kommit från två väninnor. En är bagare och en tillverkar praliner.

– En tjej som jag känner väl kommer baka färskt fikabröd till främst lördagarna. Då kommer det vara nybakta bullar, kakor och biskvier. Sen känner jag en till tjej som gör ekologiska praliner som vi också kommer sälja här, säger hon.

Kanske framtida loppis
Än så länge finns ingen affärsplan eller budget för att göra fiket till ett ordentligt café och arbetsplats, men dessa planer finns redan i Rydtzanders tankar, om allt går bra i sommar.

– Det finns fortfarande en del praktiska problem med att vi exempelvis inte kan erbjuda en toalett eller parkering, då det är en privat väg. Men om det visar sig att intresset finns så har vi idéer om hur vi skulle kunna utveckla allt.

Den drömmen som Erika har för att rusta upp gården stannar heller inte vid enbart ett café.

– Vi vill också kunna ha en loppis på övervåningen av huset, men vi börjar smått, avslutar hon.

ÖGONBLICKET: Då bestämde sig Erika för att satsa på ett eget café:

– Min yngsta son var väldigt sjuk när han var liten, det var en väldigt tuff tid och både jag och min man blev utbrända. Vi tappade livsglädjen när vi också jobbade mycket, samtidigt som vi levde med mycket stress. Detta var också i en period när jag ville lägga mycket tid på familjen och barnen. Då beslutade jag att också pausa min karriär som tandläkare. Under en tjejmiddag med mina barndomsvänner så diskuterade vi livet i stort och då insåg jag att det är tillbaka till gården jag ska, det är där hjärtat ligger. Tankarna har också hela tiden funnits att skapa något mer än det som redan finns på gården. Jag har märkt att det är många som går förbi och promenerar och då skapades drömmen att ha ett eget café. Nu när det här övergivna huset gick att renovera så tänkte vi att detta kommer bli perfekt.