REPORTAGE 2022-04-07 KL. 14:25

Philip Huntzinger tog Texaskäk till Sverige

Av Daniel Bergholm

Philip Huntzinger tog Texaskäk till Sverige
TEXAS I TUNA. Tankarna finns på att öppna ett Texas Longhorn i hemkommunen Vallentuna. Foto: Roffe Andersson

2011 flyttade Philip Huntzinger, som skapade steakhouse-restaurangen Texas Longhorn till Uthamra. Han driver över 30 restauranger runt om i Sverige, och den Texas-födda amerikanen har hittat lugnet i södra Vallentuna.

– En sommarkväll vid Vallentunasjön är oslagbar, säger han.

I slutet på 80-talet kom han till Stockholm för att jobba som kock. Vad han då inte visste var att det inte fanns något ställe i stan med den maten han var van vid hemifrån. Efter att ha jobbat några år på den då, nystartade O´Learys inne i stan, slog han slag i saken och bestämde sig för att öppna eget tillsammans med några kompanjoner.

– Det fanns inget steakhouse överhuvudtaget. När jag kände att O´Learys blev för mycket av en sportbar, började jag att spara för att hitta en egen lokal, säger Philip Huntzinger.

Det var karma
På St Paulsgatan i Stockholm öppnade han sin första restaurang och beslutet avgjordes på en liten, liten avgörande detalj.

– Lokalen hade redan en träkolsgrill som var perfekt för min idé. Det var karma. Restaurangen var också lagom i storlek och pris, säger han.


ALLT BÄTTRE. Efter nästan 30 år som restaurangägare finns fortfarande drivet hos Philip Huntzinger att fortsätta utveckla konceptet. Foto: Roffe Andersson


Trots en tuff start, med exempelvis sex månaders väntetid att få till ett alkoholtillstånd, började det rulla på. Och maten som han satte på menyn var direkt plockad från hans uppväxt i sydvästra USA.

– Det var den jag växte upp med. Det var så jag ville bygga mitt koncept. Recepten kom från mamma och övriga släkten och var vardagsmat i Texas, säger Philip Huntzinger.

Efter en lång period boendes på Gärdet i stan och sedan några år i Täby Kyrkby var anledningen till att han och hans fru Andrea hamnade i Vallentuna på grund av att familjen växte.

– Till slut blev vi så många att vi var tvungna att skaffa ett hus, då bestämde vi oss för att flytta till Uthamra 2011, säger han.

Livet i Vallentuna är något han kommit att uppskatta av flera skäl.

– Avståndet till stan är bra, det är nära naturen, och det finns ett lugn, speciellt när vi bor precis intill Vallentunasjön, säger han.

Samtidigt visar Philip upp en bild på en solnedgång han nyss tagit över sjön.
– Det är otroligt. Att gå ner vid sjön en bra sommarkväll är oslagbart, säger han.


En av Texas Longhorns restauranger. Foto: Pressbild


Det går i arv
Hela familjen har ett stort matintresse, berättar han. Flera inom familjen jobbar på Texas Longhorn idag och snart ska han ingå i ett familjesamarbete.

– En av mina döttrar har ganska nyligen startat en pizzakedja, säger han.

Planen är att de framöver ska hålla i en varsin restaurang inne vid Saluhallen på Östermalm.

– Tanken är att på andra våningen blir det en Texas Longhorn och på första våningen blir det hennes pizza-restaurang, säger Philip Huntzinger.

Att han skulle inspirerat henne till att gå i sin pappas fotspår medger han inte.

– Det var hennes idé helt och hållet, men jag märker att hon är väldigt driven, säger han.

Restaurang i Vallentuna
Totalt sett finns Texas Longhorn på över 30 platser runt om i Sverige och är idag en franchisekedja, men trots det har Philip valt att inte öppna upp en restaurang på platsen där han bor. Närmsta restaurangen som finns för Vallentunaborna är Upplands Väsby. Däremot finns tankarna i hans huvud på att öppna upp en restaurang i kommunen.

– Jag tittade på lokalen där Brödernas ligger, men jag ville ha det mer intimt. Sen har jag även tittat på andra ställen i närheten av centrala Vallentuna, men vi måste hitta en bra lokal först, säger han.

I och med att restaurangen nu funnits i nästan 30 år, medger Philip att det funnits en del tyngre perioder. Under åren har en galna ko-sjuka kommit och gått, samma med en mul-och klövsjuka samt en finanskris 2008. Och nu senast en pandemi, men det finns vissa faktorer, menar han, som gjort att Texas Longhorn trots det har kunnat fortsätta att vara ett framgångsrikt koncept.

– Känslan när man kommer ska vara autentisk. Allt är genuint ”Texas”, säger Philip Huntzinger och fortsätter.

– Samtidigt har vi börjat tänka mer närproducerat med enbart svenskt protein. Det har gjort allt lite svårare, men jag märker att våra kunder uppskattar det.

Då hans dotter dragit i gång sin första restaurang, flera i hans familj startat en egen karriär inom Texas Longhorn och att Philip nu själv har börjat minska på arbetsmängden, har planerna ändå inte slutat snurra i hans huvud för det.

Att han har siktet inställt på en framtid i Vallentuna slår han fast, men redan nu filosoferar han om en mer lantlig plats än Uthamra.

– Det skulle vara skönt att hitta en liten bondgård i Vallentuna. Det är så pass stort här och möjligheterna finns, säger han.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se