REPORTAGE 2022-12-15 KL. 11:18

Så blir du tvättstugans gröna hjälte

Av Nina Söderbäck

Så blir du tvättstugans gröna hjälte
KOLL PÅ TVÄTT. Mats Johansson, forskare på Textilhögskolan i Göteborg. Foto: Mattias Björlevik

Skippa sköljmedel, sänk temperaturen och tvätta inte träningskläderna stup i kvarten. Här är textilforskarens bästa tips för en grönare tvättdag.
Brukar du slänga kläderna i tvättkorgen av ren vana? Du är inte ensam. En studie visar att endast 10 procent av plaggen vi tvättar faktiskt är smutsiga. Vill du tvätta mer klimatsmart? Här är expertens tips!

Förläng tiden mellan tvättarna
Ju längre tid ett plagg är fuktigt desto fler bakterier bildas. Om en handduk ligger kvar i tvättmaskinen så kommer den därför att lukta trots att den precis tvättats. Ju snabbare ett plagg torkar, desto längre kommer det att hålla sig fräscht.

Använd träningsplagget oftare
Sportplagg behöver inte tvättas stup i kvarten och svett i sig är inte smutsigt, det kan räcka att bara skölja.

Misstaget många gör är att slänga ned de torra träningskläderna i samma påse som den blöta handduken – undvik onödigt tvättande genom att hålla isär torrt och fuktigt.

Vädra oftare
Alla kläder mår bra av att vädras och framför allt kläder gjorda av naturfiber såsom ull och siden. Extra bra är det om det är soligt och lite vind – UV strålningen gör att bakterierna inte trivs och rörelsen gör dem slätare och mjukare.

Ta bort fläcken i stället
Se till att använda rätt borttagningsmedel till rätt sorts fläck för att undvika att förstöra kläderna. Läs instruktionen på förpackningen.

Vissa typer av fläckar som har särskilda färgpigment (till exempel rödvinsfläckar) ska du aldrig försöka gnugga bort – dutta istället, annars är risken att fläcken sätter sig.

Sänk temperaturen
Dagens tvättmedel fungerar även bra på lägre temperaturer – särskilt flytande tvättmedel. Det är bara en kort stund av 60-programmet som temperaturen faktiskt ligger på just 60 grader. Bakteriemässigt är det därför ingen garanti att dessa försvinner. Däremot är det viktigt att inte tvätta kallare än vad tvättmedlet är gjort för – läs alltid på baksidan av paketet!

Skippa sköljmedel
Många sköljmedel är svårnedbrytbara och har därför en negativ miljöpåverkan när de släpps ut i miljön. Dessutom rinner mycket av sköljmedlet ut i vattnet direkt istället för att sätta sig på kläderna.

Undvik torktumlaren
Det bästa är att lufttorka sin tvätt där det fläktar. Näst bäst är torkskåpet.

Nina Söderbäck / Gazzine