REPORTAGE 2023-05-11 KL. 08:35

Så hittar du din egen inredningsstil - inredarnas 5 bästa tips

Av Jennifer Berglund/Gazzine

Så hittar du din egen inredningsstil - inredarnas 5 bästa tips
BRA VÄGLEDNING. Gå till en välsorterad secondhandbutik för att hitta detaljer i äldre snitt där du lättare kan upptäcka vad du faktiskt gillar utan att bli påverkad av vad som finns i butikerna. Foto: Pexels

Att inreda ett hem är inte lätt och att inreda ett hem med en personlig touch är ännu svårare. Inredningsdesignerna Lovisa Hovstadius och Petra Forsberg, som tillsammans driver inredningsföretaget Lovisualisera, har svaren på hur du kan hitta din egen stil.

1. Vänd dig till secondhandbutikerna.
Gå till en välsorterad secondhandbutik för att hitta detaljer i äldre snitt där du lättare kan upptäcka vad du faktiskt gillar utan att bli påverkad av vad som finns i butikerna, som mer speglar vad som är trendigt just nu.

2. Ta hjälp.
Utbudet idag är enormt och det är lätt att tappa bort sig själv och sin egna röda tråd i inredningen. Antingen kan du ta hjälp av en utbildad inredare eller någon närstående som kan hjälpa till att pinpointa just din stil.

3. Lär dig knepen och teknikerna.
Det finns olika tekniker inom inredning för att få ett lyckat resultat, till exempel knep på hur du kan få ett fönster att se större ut eller takhöjden att upplevas som högre genom att hänga gardinerna på ett visst sätt. Lär dig grundteknikerna – för att sedan medvetet kunna avvika från vissa av dem och sätta en egen prägel.

4. Sök inspiration hela tiden.
Lägg märke till inredningen runt omkring i vardagen och inte bara den som finns i inredningsmagasin. Om du ser något du gillar i tv-serien du tittar på – pausa och analysera hur de har gjort. Vilka färger har de använt? Hur är det möblerat? Gör lika på restauranger, hotell och så vidare.

5. Var inte ängslig.
Våga visa det som du faktiskt gillar i ditt hem istället för det som är trendigt just nu och som alla andra har. Ofta blir de hemmen de mest intressanta. Det ska synas att det bor någon i hemmet och också vem den personen är. En bokhylla som är full med tummade böcker, som faktiskt är lästa, är mycket mer intresseväckande än några snyggt arrangerade stilleben.

Jennifer Berglund/Gazzine