REPORTAGE 2022-11-17 KL. 09:15

Så vinterbonar du hemmet - Inredarnas 7 bästa tips

Av Jennifer Berglund/Gazzine

Så vinterbonar du hemmet - Inredarnas 7 bästa tips
MYSGLÄDJE Det mjuka, fluffiga och luddiga tilltalar alla våra sinnen. Välj därför kuddar, plädar och gardiner med mer textur, som till exempel en ullpläd eller gardiner av grövre tyg. Foto: Unsplash

Vintern närmar sig med stormsteg, och med den även mörkret och kylan. Inredningsdesignerna Lovisa Hovstadius och Petra Forsberg ger här sina bästa tips hur du vinterbonar för att få till extra myskänsla.

1. Börja med belysningen. Vi har ett halvår med mycket mörker framför oss, så om det är någon gång man verkligen ska satsa på belysningen är det nu. Och då både en bra grundbelysning och en härlig stämningsbelysning. Börja med att skapa en allmänbelysning som gör att du lätt kan tända upp hemmet och få ordentligt ljust där det behövs. Fyll sedan på med den mysiga belysningen, såsom doftljus och ljuslyktor.

2. Ta fram textilier med taktil känsla. Det mjuka, fluffiga och luddiga tilltalar alla våra sinnen. Välj därför kuddar, plädar och gardiner med mer textur, som till exempel en ullpläd eller gardiner av grövre tyg.

3. Fram med det gamla. Idag är det inte försvarbart att köpa allting nytt inför varje säsong. Spara istället inredning och dekoration i förrådet och ta fram efter säsong. Om du saknar något inför vintern finns det massvis av fin inredning på secondhandbutikerna – eller varför inte fråga farmor om hon har något hon vill bli av med i sina gömmor? Ofta är den äldre inredningen både finare, av bättre kvalitet och mer originell. Dessutom handlar vintern, och ännu mer julen, ofta om tradition, så varför inte föra över det även på inredningen.

4. Investera i kvalitet. Om du behöver komplettera med ny inredning, se till att investera i saker som håller på lång sikt. Både att det ska passa din egen stil en längre tid och även hålla trendmässigt om det är något som du tycker är viktigt. Men också att det har en bra kvalitet som håller för slitage och som du ska kunna ta fram år efter år eller själv kunna sälja vidare på secondhand. Undvik att köpa på impuls bara för att prylen syns i ett reportage eller är i en färg som är modern just den här säsongen.

5. Var inte ängslig. Våga visa det som du faktiskt gillar i ditt hem istället för det som är trendigt just nu och som alla andra har. Ofta blir de hemmen de mest intressanta. Det ska synas att det bor någon i hemmet och också vem den personen är. En bokhylla som är full med tummade böcker, som faktiskt är lästa, är mycket mer intresseväckande än några snyggt arrangerade stilleben.
6. Våga färg. Lämna de allra ljusaste pastellfärgerna, men lek mer med olika färger även på vinterhalvåret, istället för att bara tänka i murrig brunskala. Efter många år av vitt och grått i inredningen börjar färgen komma tillbaka. Om du använder mer färg underlättar det dessutom att hitta din egen inredningsstil. Om du gärna vill ha kvar pastellerna även på vintern kan du komplettera med dovare färginslag i den övriga inredningen.

7. Satsa på rena ytor och gruppera. Plocka undan sommarens skira små vaser och de trötta pelargonerna. Ta fram vinter- och julpynt och placera i större grupper istället för enstaka småprylar här och där. Det ger ett mer harmoniskt intryck och gör plats åt vinterhalvårets dekorationer, som ofta har både mer volym och struktur än vårens inredning. Tänk några få större saker istället för mycket smått.

Jennifer Berglund/Gazzine