REPORTAGE 2022-08-12 KL. 11:00

Scoutens smarta knep för att socialisera

Av Daniel Bergholm

Scoutens smarta knep för att socialisera
VALLENTUNABOR. Några av de drygt 80 scouterna från Vallentuna som deltar i Sveriges största scoutläger. Fotograf: Linnea Wedelin

Sveriges största ungdomsläger för scouter, jamboree, arrangeras vart fjärde år för åldrarna 8-19 år och den här gången ägde den rum i de skånska skogarna mellan Kristianstad och Åhus. Vallentuna Nya fick en pratstund med en scout från Vallentuna när lägret pågick.

Vid 17 års ålder gör Vallentunabon Pontus Ågren sin andra jamboree och beslutet att åka igen var aldrig något han tvekade på.

– Man gillar gemenskapen och framförallt att man lär sig en hel del om ledarskap, säger han.

Jamboree22 hölls mellan den 30 juli till 6 augusti och totalt deltog 11 000 scouter, både från Sverige och många andra europeiska länder. Bland dessa finns även drygt 80 barn och ungdomar från Vallentuna scoutkår på plats för att ta del av utbudet och samtidigt få nya erfarenheter.

– Vi i vår kår bor tillsammans och gör mycket ihop. Men det är också bra att man får möjligheten lära sig samarbeta med personer från andra kulturer, även om det innebär en del engelska, säger Vallentunabon Pontus Ågren.


NYKLIPPT. Pontus Ågrens frisörsalong i de skånska skogarna har blivit ett populärt inslag under årets jamboree. Foto: Max Sahlström


Frisörsalong i naturen
Inför i år tog han själv till ett något annorlunda knep för att utnyttja veckan till max. Med sig i resväskan fick han en frisörstol och redan halvägs in på jamboree22 har den använts flitigt. Bakgrunden till beslutet är att Pontus tidigare i år testade att klippa några scoutkamrater från Vallentuna och fick mersmak.

– Responsen har även varit förvånansvärt bra. Hittills har jag klippt 15-16 personer och i eftermiddag (läs torsdagen) har jag fem bokningar till och sen kanske det droppar in någon mer. Men jag är redo med både sax och trimmer, säger Pontus Ågren.

Frisörkunskaperna har han lärt sig själv och trots att han gör allt gratis, finns det en rolig anektot som Pontus delar med sig av.

–Det kom förbi en tjeckisk scout som insisterade på att betala för sig, men då det är klurigt med internationella betalningar så blev även den gratis. Jag tror att han blev nöjd med både det och frisyren, säger Pontus Ågren.


NYKLIPPT. Pontus Ågrens frisörsalong i de skånska skogarna har blivit ett populärt inslag under årets jamboree. Foto: Max Sahlström


Temat för årets jamboree är “hållbar framtid” och varje förmiddag finns det en station dit deltagarna ska ta sig.

– De första dagarna har det främst varit diskussioner fram och tillbaka om hur man kan göra samhället mer hållbart. Men jag ser nog främst fram emot kommande dagar då det kommer bli mer praktiska moment, säger han.

Sömnbrist
När frågan om vad som skiljer sig mot förra gången han var med kommer upp, tar det ett tag innan han anspelar på att en stor skillnad är att sovmönstret inte riktigt är densamma.

– Man snittar väl 3-4 timmars sömn per natt. Nästan varje kväll är det någon nattaktivitet. Hubbarna (samlingsplatserna på lägret) brukar vi ta oss till på kvällarna då det ofta finns någon form av karaoke och konserter, säger han.
Jamboreet i Kristianstads skogar är det största som finns för scouter innanför Sveriges gränser, men redan till nästa år är planen för Pontus Ågren, att tillsammans med några vänner från Vallentuna, ta sig hela vägen till Sydkorea och World Scout Jamboree 2023.

– Då kommer det uppemot 40 000 scouter från runt om i världen. Vi blir nog över 10 personer från Vallentuna som åker iväg i drygt tre veckor och det kommer bli otroligt häftigt.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se