REPORTAGE 2021-05-20 KL. 13:08

”Skomakarbarnet” skapade en smedjeverkstad i Brottby

Av Daniel

”Skomakarbarnet” skapade en smedjeverkstad i Brottby

HETT. Mats berättar att han knappt kommer ihåg hur många gånger han bränt sig i smedjan.
Foto: ROFFE ANDERSSON

För sju år sedan fick han en annorlunda födelsedagspresent. En kurs i svetsning blev startskottet för en speciell hobby.

– Efter den var det bara att sätta igång och börja jaga material, säger Mats Hellberg, 57.

50 år gammal och en familj som hade problem att lista ut vad han skulle få i 50-års present. Då valde Mats Hellbergs fru och barn att ge han en svetskurs i födelsedagspresent. Sju år senare var det en av de bättre presenterna han kunnat tänka sig och idag har det utvecklats till Mats främsta intresse.
– Jag hade en okej startnivå genom mitt tidigare yrkesliv som handlade om plåt och ventilation. Sen hade jag en jävla tur att jag var ensam på kursen och det blev egentligen en privatkurs. Det gav mig alla verktyg jag behövde för att fortsätta på egen hand, säger han.

“Hinner slå 10 gånger innan den ska värmas upp igen”


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Allt från ljusstakar till små krokar och hakar tillverkar Mats i sin verkstad. Normalt tar tillverkningen av ett föremål runt 4-5 timmar. Men vid speciella tillverkningar, såsom svärd, så räknar han med en process på fem dagar.

– Det är alltid mycket som ska göras och många steg. Värmen ska exempelvis upp på hela 1100 grader för att kunna fixa järnet. Sen hinner jag max slå tio gånger innan den behöver värmas upp på nytt.

Samlade ihop prylar
Mats har rest långt för att få tag i det han behöver till sin smedjarverkstad. Bland annat en resa till Småland.
– Efter kursen så var det bara att sätta fart och börja jaga saker. För det är mycket som måste inhandlas. Städet, stubben och några släggor var jag nere och hämtade långt ner i Småland. Även en ässja som är över 100 år gammal.

Materialen har vid tillfällen varit svåra att få tag i och det resulterar i att Mats får ta det som finns tillgängligt.
– Mycket är gamla överflödiga grejer som jag plockar från byggena. Sen finns Bromma stål som har mycket bra grejer för en rimlig peng. Sen skulle jag säga att allt järn som jag kommer över går att använda.

“Svårt att komma ihåg vad som är varmt”

Ofta går arbetet bra och i verkstaden sitter ett femtiotal olika verktyg runt om på väggarna som Mats skapat. Men det är inte alltid processen är smärtfri.
– Ojojoj, kommer knappt ihåg hur många gånger jag bränt mig - främst på händerna men även allt möjligt. Jag använder en svetshandske, men då kan jag inte hålla i släggan eftersom jag då inte kan hålla ordentligt.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Snickarverkstad också
Han fortsätter:
– Sen är det ibland svårt att komma ihåg vad som är varmt. Annars blir det ner direkt i hinken för det blir så jävla glödhett. Men har man telefonjäveln och den ringer och det blir ett samtal eller två, då hinner man glömma vad som är varmt. Då blir det direkt ner i vattenhinken.

Mats är enligt han själv ett “skomakarbarn” och har alltid gillat att fixa och dona. Nu vill han få ännu mer yta för att kunna utöka sin verkstad.
– Jag har en snickarverkstad här också på andra sidan. Det är viktigt att få till en mix, men jag hade nog önskat att den var dubbelt så stor ibland.

Svårt med utställningar
Plan i framtiden är att försöka ställa ut sina konstskapelser på diverse utställningar. Han har försökt på Vallentunas galleri “Freja” men under corona blev det dålig effekt.
– Det är oerhört svårt att veta om det jag skapar är konst, så jag drog en chansning. Det gick sådär men jag ska testa igen efter corona. Sen tar det nog för lång tid att tillverka grejerna för att kunna livnära sig på detta. Det slutar ofta med att man ger bort mycket till släkt och vänner.