REPORTAGE 2023-03-23 KL. 11:15

Spännande kunskapsutbyte på Vallentunaföretag

Av Anneli Leijel

Spännande kunskapsutbyte på Vallentunaföretag
KUNSKAPSUTBYTE. Två studenter från Nederländerna på praktik vid tulpanodlingen hos Blomsterboda. Foto: Roffe Andersson

Studenter från Nederländerna praktiserar på tulpanodling - ”Vi lär oss minst lika mycket av dem, som de lär sig av oss”, säger Daniel Wahlström, odlingschef på Blomsterboda.

För första gången sedan före pandemin har Blomsterboda i Vallentuna tagit emot internationella praktikanter. De heter Mats och Ryan, är 18 år och kommer från tulpanernas förlovade land Nederländerna.

De långväga praktikanterna går en tvåårig utbildning till trädgårdsmästare. Den enda utbildningen i landet som lär ut om tulpanodling.

– Det är roligt att vara här och se skillnaden i tulpanodling mellan länderna, säger Mats och Ryan.

Daniel Wahlström är odlingschef på Blomsterboda och handledare för studenterna.

– De är en del i vårt dagliga arbete och bidrar med en positiv anda. Vi lär oss minst lika mycket av dem, som de lär sig av oss, säger han.


KOLL PÅ PLANTOR. Studenterna Mats och Ryan har bra koll på hur det går till att odla tulpaner. Foto: Roffe Andersson


Olika koll på tulpaner
Både Mats och Ryan är uppvuxna med tulpaner. Som 13-åring började Mats hjälpa till i familjeföretaget som odlade tulpaner, och Ryan var 11 år när han via sin familj började lära sig om tulpanodling. Att Nederländerna lämpar sig så väl för tulpanodling handlar om klimatet.

– Det är inte för kallt på vintern och inte för varmt på sommaren. Det är mellan 7 och 13 plusgrader, berättar de.

Sättet att odla tulpaner på skiljer sig mycket mellan länderna.

– I Nederländerna handlar det mer om förberedelser för att få blommorna att växa så bra som möjligt. Här i Sverige tvingar man dem mer att växa, säger Mats.

– Vi har fler, större och bättre maskiner, vi ligger några år före. Det sker ett större arbete för hand här i Sverige och det är intressant att se det, säger Ryan.

Daniel Wahlström instämmer i att Nederländerna ligger före när det gäller teknik och maskiner.

– Det är en helt annan grej med tulpaner där, det är svårt att jämföra hur stort det är att odla, med hur det är i Sverige. Mats och Ryan är också väldigt duktiga på olika tulpansorter, hur de beter sig, hur man ska sköta dem. Det är intressant att ta del av deras kunskaper.


IMPONERAD. Daniel Wahlström, odlingschef på Blomsterboda, tycker att de båda studenterna från Nederländerna har mycket egen kunskap att dela med sig av under praktiken. Foto: Roffe Andersson


Gillar Vallentuna
På Blomsterboda odlar man hyacinter med start i augusti, sedan amaryllis, och sedan tulpaner från december till påsk. De första tulpanerna finns redo för försäljning veckan efter jul.

Mats och Ryans praktik är nio veckor lång. Nu har de halva tiden kvar.

– Men vi planerar att stanna längre, även efter vår praktik, när det blir varmare här och för att se mer av Sverige.

De bor i en lägenhet i Vallentuna och trivs bra. Under veckorna spelar de innebandy och padel och på helgerna åker de ofta till Stockholm eller någon annanstans. De vill se så mycket de kan av omgivningarna.

– Vi tycker om att vara här. Klimatet är annorlunda, ibland är det alldeles för kallt och det blåser mycket mer här. Det är en förmån att få göra praktik utomlands, säger Mats och Ryan.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se