REPORTAGE 2023-03-23 KL. 11:20

Styrketräningen på Rosengården ger starka nypor

Av Jonny Andersson

Styrketräningen på Rosengården  ger starka nypor
STYRKETRÄNING. Leif Andersson och Helena Fremnell bygger på berget av hantlar. Foto: Roffe Andersson

Stöttad av förbundet och sin klubb, Vallentuna tyngdlyftningsklubb, samlar Leif Andersson två dagar i veckan boende i Brf Rosengården för styrketräning.

Snittåldern är 82 år och det är med leenden, energi och vissa ansträngda anletsdrag damerna och herrarna går från station till station.

Dagens första grupp är i gång i bostadsrättsföreningen Rosengårdens egna träningslokal på 60 kvadrat. Den kallas ”sittande gruppen”, det överensstämmer inte helt med sanningen. Deras rörelseförmåga är aningen försämrad, men nog tusan kör de en del ståendes med visst stöd i några övningar.

Med grepp om ledstången skickar som exempel både Ingrid Sonesson och Marianne Tomaszewski ett ben i taget bakåt och de håller sträckningen en stund. Övriga längs långväggen håller också ångan uppe och Sune Olsson, föredetta lagledare för Vallentuna Volleybolls damlag, underhåller med ständiga kommentarer när han tränar.


FLIT. Ingrid Sonesson (närmast i bild) älskar träningsdagarna och skulle gärna lägga till dans i sin träning.


Stort intresse
Leif Andersson vakar över intensiteten, hjälper till där det behövs, avbryter och skiftar övning. Under passen ser han till att varje muskelgrupp får sig en genomkörare: armar, axlar, nacke, ryggen, magen och benen. I sista övningen får alla en handstärkare, där en fjäder ska klämmas ihop.

– Jag vet några som inte kunde skruva upp mjölkkorken för ett år sedan, det kan de nu, säger Leif som i januari 2022 samlade 50 boende till ett första introduktionsmöte.

Då trodde han att hälften skulle styrketräna. I dag har han 50-70, men ser cirka 60 som regelbundet aktiva. Söndagarna är mest välbesökta, då har han sex grupper utspritt över dagen.

Vill dansa
Ingrid Sonesson, nyligen 90 fyllda, och ett par år yngre Marianne Tomaszewski tycks båda uppsluppna när passet är över. Marianne berättar att träningen haft det fina med sig att hon trots bäckenskada i dag kan dra på sig strumporna och blivit kvitt en del av värken. Ingrid känner sig glad och välmående efter varje pass och efterlyser dans.

– Så att vi får röra mer på höfterna, säger Ingrid Sonesson och får medhåll av Helena Fremnell, Leif Anderssons hustru, som tar ett par danssteg.

En ny grupp har radat upp sig och långväggen räcker inte till. Liksom i föregående grupp är flertalet kvinnor. Gänget känns och är otåligt. Startklart.

Och det händer direkt. Till medryckande ”The Worrying Kind” (The Ark) är uppvärmningen i gång och hela ”I do” (Arvingarna) har tonat ut innan gruppen får andas ut. Tillfälligt.

Leif och Helena skickar fram käppstavar som ska underlätta för deras grannar att rotera armar och axlar över och bakom huvudet. Hela överkroppen ska vara med.


FOKUS. Varenda deltagare kämpar med att göra sin övning. Foto: Roffe Andersson


Cirkelträning
Därefter är det dags. Tio träningsstationer väntar. De ska köras i två varv, en minut per övning.

Dagen till ära har Leif och Helena byggt på redskapsutbudet med fler hantlar. De tyngsta väger åtta kilo. Dessa ligger inte på bordet för syns skull. För biceps, ryggmuskler och i knäböj kommer vikterna till användning.

Så smått undras det om Leif Andersson ägnar journalisten för mycket tid och låter minuten bli väl tilltagen. Men alla kör oförtrutet och till ”Hönan Agda” (Cornelis Vreeswijk) nynnar flera med i texten.

Det är bara störtskönt att se. Inspirerande.

Berit Forsmark, 89 nästa vecka, har som sista övning att resa sig upp från en stol utan hjälp av armarna. Hon gör det upprepat och säger: ”Jag kommer att vara ännu gladare när jag kommer hem”.

– Det här är så välkommet, jag uppskattar det ännu mer när det är klart, säger hon.

Viktigt i vardagen
Leif Eklund, 83 år och ett litet krutpaket i övningarna, strösslar också med energi och leenden. Sedan hans fru gick bort har träningen blivit en viktig stund i vardagen.

– Jag trivs jättebra. Vi har bra stämning här, säger han.

Leif Andersson avslutar den knappa timmen med att berätta att han ska resa bort och att närmaste två träningsdagarna därmed ställs in. I kontrast till tidigare leenden hörs spridda suckar och någon noterar att man då hinner stelna till.

– Många kör hemma i sina lägenheter. Jag är väldigt glad att intresset för att vara med blivit stort, säger Leif och håller fram boken ”Senior Power – Styrketräning för seniorer”.

– Min bibel, jag kan rekommendera den om man vill komma i gång och träna, tillägger han.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se