REPORTAGE 2021-11-18 KL. 10:57

Synen i hagen väckte en tanke - och visst bodde Pippis häst i Vallentuna

Av Hege

Synen i hagen väckte en tanke - och visst  bodde Pippis häst i Vallentuna

MITT I PRICK. "– Varför i all världen har du en häst på verandan? frågade Tommy. Alla hästar han kände bodde i stall.
– Tja, sa Pippi eftertänksamt. I köket skulle han bara gå i vägen. Och han trivs inte i salongen."
Ur boken Pippi Långstrump. Foto: KENNETH OLAUSSON

En vandrande naturfotograf går vid Angarnssjöängen och ser en prickig häst i en hage. Väl hemma börjar han googla efter Pippis häst. Döm om hans förvåning när Lilla Gubben bott just i Angarn.

En dag när naturfotografen Kenneth Olausson var ute och gick vid Angarnssjöängen upptäckte han en prickig häst i en hage.

– När jag fick se den kom jag att fundera över om det inte var så att Lilla Gubben kom härifrån någonstans. Och så upptäckte jag att han funnits på Örsta gård, precis där parkeringen till Angarnssjöängen är. Det var ganska kul tyckte jag, säger Kenneth Olausson.

Helt omkomplicerad
Från början stod Lilla Gubben, eller Bunting som han hette i verkliga livet, på Solna ridskola. Men när den ridskolan brann ner, år 1970, flyttade han till Örsta. Det var Rudolf Öberg som drev ridskolan i Solna, men nu startade han verksamhet i Angarn.

– Pappa köpte honom som åring och det var jag som red in honom. Hästen var jättesnäll, helt okomplicerad. Han var en på hundra, säger Gunlög Öberg som i dag driver Angarns ridskola.

Hade egen inkomst
Det kan ha varit Rudolf Öbergs frus kusin som var skripta som valde Bunting, minns Gunlög Öberg.
– De var runt och tittade på en massa olika hästar och att de valde honom var väl för att han var så bussig.

Bunting tjänade 20 kronor per dag och SF Studios lovade både bra transporter från hemmet i Vallentuna och bra omvårdnad, enligt SF Studios hemsida. Hästen fick åka både till Gotland och Norge för filminspelning.

Inger namngav honom
Från början hade inte hästen i Pippi Långstrump något namn utan kallades för ”Hästen” i böckerna.

Det var Inger Nilsson, som spelade Pippi på film, som myntade smeknamnet ”Lilla Gubben” när hon hade gett honom pepparkakor, klappade honom och sa: ”ja, du, lilla gubben”. Sedan fick han heta det, enligt hemsidan Astridlindgren.com.

Den som i dag läser diskussioner om Lilla Gubben på nätet kan få läsa både att han var en elak häst och att han dog av de ditmålade prickarna.

– Det stämmer inte, han var jättesnäll, och han dog inte av prickarna. Däremot blev han lite halt och därför åkte han till Doverhall som hade Söderby gård. Där gick han och skrotade de sista åren. Jag tror att han dog när han var 22 eller 23 år, säger Gunlög Öberg.