REPORTAGE 2022-08-25 KL. 14:00

Tips för att skapa magisk utomhusbelysning

Av Helen Bjurberg

Tips för att skapa magisk utomhusbelysning
MYSLYSE. Själva huset kan få ett lyft på kvällen med rätt belysning. Foto: Unsplash

Medan du gör vackert i rabatterna ta dig också en ordentlig titt på din utomhusbelysning. Med rätt ljus kan din trädgård bli magisk under såväl sommar- som vintermånaderna.

Vad behöver du se?
Börja med att fundera ut vad som är viktigt att kunna se när du kommer in eller ut från huset en mörk kväll. Du inser snart att en enkel lampa vid dörren sällan räcker. Gångar, parkering, garage och nyckelhål är sådant som kan vara bra att lysa upp ordentligt.

En upplyst trädgård ger också trygghet, du ser om någon obehörig rör sig på dina ägor och är du bortrest har dina grannar möjlighet att hålla din trädgård under uppsikt.

Vad vill du visa?
Vad du mer bör fundera över är vad du vill ska synas i din trädgård. En vacker staty eller damm kan vara väl värd att rikta en lampa mot. Men även en klippa, en grästuva eller enkel blomma kan bli till ett kostverk i effektfullt ljus. Tänk dock på att inte överbelysa. Vacker belysning bygger på skiftningar mellan mörker och ljus.

Skapa stämning
Lampor i eller emot ett vackert träd eller en buske ger stämningsfull effekt. Pröva dig fram hur du vill att ljuset ska falla: uppifrån, nerifrån eller från sidan. Gå runt i trädgården med en bygglampa och se vad som känns bäst. Växla mellan högt och lågt placerad belysning och med olika starka ljus. Varva fast belysning med sådan som går att flytta och ändra efter humör och säsong.

Tänk på att ljuset inte ska blända vare sig grannarna eller dig själv inne i huset.
Glöm inte heller bort det levande ljuset. Genom att blanda upp med lyktor, marschaller eller en eldstad kan du skapa festlig stämning vardag som helg.

Vad för lampor?
Det finns en mängd olika typer av lampor på marknaden. Solcellsdrivna, lågenergi, halogen, alla ger de ifrån sig olika typ av ljus och bara du vet vad som passar dig och din trädgård bäst.
Tänk på att satsa på kvalitet. Dina lampor kommer utsättas för en hel del regn, snö, kyla och smuts genom åren. God kvalitet ökar chanserna att de håller längre. Glöm inte heller bort att sköta om och torka av dina lampor emellanåt.

Spar energi
? Använd lågenergilampor. Många watt ger inte bara höga elräkningar utan också många gånger ett alltför starkt sken.
? Solcellsdriven belysning är en ännu mer kostnadseffektiv belysning.
? Använd timer. Du spar energi, behöver inte tänka på att tända och släcka. Har du dessutom flera timers som tänder och släcker vid olika tillfällen får du en spännande och varierande trädgård.

Tänk på:
Hur du installerar lamporna är viktigt. Vissa saker kan man göra själv, men är du det minsta osäker ska du anlita fackman. Kolla noga upp med försäljaren som säljer din lampa vad som krävs för installationen av just din belysning.

TEXT: Helen Bjurberg/GAZZINE
FOTO: Unsplash