Klik venligst
REPORTAGE 2021-04-29 KL. 09:20

Tomas tidsfördriv under coronan - byggde en fantasivärld hemma

Av Daniel

Tomas tidsfördriv under coronan - byggde en fantasivärld hemma

DETALJER. Tomas har koll på varje liten detalj av bygget.
Foto: MALIN KULLBERG

Barnbarnens nya leksak satte fart på gamla minnen

Tomas Kullberg har under ett års tid ägnat sig åt ett tågmodellsbygge.

Under corona har projektet blivit en tillflyktsplats från alla negativa nyheter från världen runt omkring honom.
– Det är en fantasivärld där jag också får återuppleva gamla minnen, säger Tomas.

Ett vinterprojekt som gått lite i omgångar blev en fulltidshobby för Tomas när corona slog till förra året. Som elektronikmontör har han hela livet varit van vid att skruva och pilla i sitt arbete. Det började som en tillfällighet när han och hans fru fick med sig en liten järnväg och några hus hem från en loppmarknad, som han skulle kunna leka med tillsammans med barnbarnen.
–Vi ropade hem lite vagnar och hus och lok. Därefter började jag bygga ihop allting i huset och sedan dess har det bara eskalerat.

Byggandet blev inte bara ett sätt att umgås med barnbarnen utan blev så småningom hans nya hobbyprojekt och fritidssyssla.
– Efter ett tag började jag gräva ner mig mer och mer. Det finns så mycket material på internet som jag hittade och budade hem. Idag ligger allt på en 220 x 110 skiva och har blivit ett stort projekt för mig.


igcaption>KORVMOJ. I Tomas värld kan man fortfarande köpa en riktig tunnbrödsrulle.
Foto: MALIN KULLBERG

“Väldigt detaljinriktad”
Arbetet har tagit ungefär ett år och projektet är fyllt av detaljrika platser och scenarier.
– Mitt mål är att det ska bli så detaljerat som möjligt. När man lagt ner så mycket tid så vill man att det ska bli så bra det bara kan och då blir man väldigt detaljinriktad och noggrann.

Exempelvis så finns personliga inslag i projektet. Bland annat fyra Volvobilar som han ägt under sitt liv och en musikfest bakom stall Maja från 1976 där Tomas egna band “Onyx” spelade.
– Musikfesten var en stor tillställning i Vallentuna. Det var väl ett tiotal band som spelade och vi var en av dem. Det var också en stor uppslutning av Vallentunabor som tog sig dit och det var i alla fall ett 500 tal i publiken under hela dagen.
För att kunna göra en perfekt kopia finns det en del detaljer kvar att lösa.
– Jag försöker just nu få in fler smågubbar så att det ska bli en mer välfylld publikmassa vid scenen jag byggt, säger han.


igcaption>MINNESVÄRD SCEN. Musikfest 1976.
Foto: MALIN KULLBERG

Vill bygga gamla Vallentuna
Planen framöver är att göra nya tågprojekt som ska innehålla ännu mer Vallentunainslag. Bland annat det gamla stationshuset och väderkvarnen.
– Jag har kommit på idén att kunna göra Vallentuna så som det såg ut förr i tiden. Från tiden när också Vallentuna stavades med W. Tanken är att den också ska innehålla mycket detaljer från min uppväxt med bland annat kvarnbadet. Jag vill även att mina bilar ska få stå i det garaget där de en gång stod, men vi får se vad som får plats tillslut.

Att tågbyggandet fått en så stor del i Tomas liv har till viss del att göra med corona, men den största anledningen har att göra med minnena och hur fint livet har varit under alla hans år i Vallentuna.
– Det är liksom en bättre värld där man kommer ihåg när det var som roligast. Det blir som att man kommer in i sin egen fantasivärld och är en perfekt avkoppling. Med projektet så får jag också komma ihåg och minnas mer genom att kolla på alla gamla filmer och bilder från förr, avslutar Tomas.

igcaption>HÄNGER TVÄTT. En värld som har plats för vardagssysslor.
Foto: MALIN KULLBERG

Med ett år av byggande i bagaget så funderar han på att ta en paus ett litet tag under våren, för att sedan ta ny fart med ett mer intensivt fokus på Vallentuna i nästa projekt.
– Det här är definitivt något jag vill fortsätta göra. Jag har fått så mycket inspiration från sociala medier på saker jag skulle kunna göra att det är svårt att sluta nu. Men sen kanske det inte blir lika intensivt när jag kan börja hålla på med allt det som varit i mitt liv innan corona, bland annat musiken.