Klik venligst
REPORTAGE 2021-10-14 KL. 14:17

Udda historia: 100-åringen som inte finns

Av Daniel

Udda historia: 100-åringen som inte finns

EXTRA INNEBOENDE. Ägarna till huset på Gläntastigen, Lars och Margareta Erlandsson, har en person till folkbokförd på sin adress. Denne skulle ha fyllt 100 år i förra veckan.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Den 7:e oktober kom vårt hundrade nummer som tidning ut. Vad skulle då ha passat bättre än att ta kontakt med en invånare som fyllde 100 år den 7:e oktober?

Att ta kontakt med en Vallentunabo som fyller 100 år är alltid speciellt. Men att ta kontakt med en Vallentunabo som fyller 100 år, men som sedan minst 13 år tillbaka inte lokaliserats inom kommunen är någonting alldeles extra.

–Jag tror inte att hon existerar överhuvudtaget, säger Lars Erlandsson, som bor på samma adress som den 100-åriga personen.

På Gläntastigen 147 i Vallentuna bor enligt Skatteverkets folkbokföring en person sedan lång tid tillbaka och torsdagen den 7 oktober fyllde hon 100 år.

När vi ringde för att gratulera och be om ett personligt möte, så visar det sig att kvinnan inte längre bor på adressen. Ägarna som också står på adressen sedan 13 år tillbaka, är Lars och Margareta Erlandsson.

Den förstnämnda berättar att han inte har en aning om vem den här personen är. Han påpekar också att de årligen får hem brev som är adresserade till personen.

–Det har varit försäkringsbolag och nu senast om coronavaccinet. Tydligen var hon också inskriven på en vårdcentral i Vallentuna, men när vi meddelade att: “Personen finns inte”, hände ingenting och i stället kom ett brev för andra vaccinsprutan.

Omöjlig att få bort
De har testat att meddela Skatteverket, men när ingenting hänt så har det lagt försöken att ändra detta på is.

–Det verkar vara ganska omöjligt att få bort henne. Skatteverket är nu medvetna om detta, men samtidigt har det varit som att prata med en vägg. Allt är väldigt konstigt, säger Lars Erlandsson.

Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, har inte heller någon aning om vart den här individen befinner sig.

–Vanligtvis har äldre en god man eller så och att vi på det sättet kan lokalisera personen, men det verkar inte finnas i det här fallet. Man undrar nästan om hon flyttat utomlands?

Det finns undantagsregler i folkbokföringen för personer som är riktigt gamla och vill begravas i den folksamling man bott länge i och därför inte vill ändra sin folkbokföring. Men då kvinnan inte verkar finnas i Sverige, så måste man nog gå på ett annat spår, menar hon.

–Bevisligen finns hon inte på adressen. Det kan vara så att hon bara är felaktigt bokförd. Men vi har inte kunnat lokalisera vart personen finns i dagsläget.

Säg att en familj bor utomlands. Att då skriva en person i Sverige och få vissa förmåner, är det något som existerar?

–Vi har just nu ett pågående regeringsuppdrag där bland annat pensionsmyndigheten också är involverade. Visst sjutton kan det vara att någon står skriven i Sverige, tar ut en pension och att det betalas ut till ett konto utomlands. Rent teoretiskt skulle det kunna vara ett problem.
Med enligt Elin Ekengren på Pensionsmyndigheten ska personen i fråga inte ha någon pågående pensionsutbetalning och inte heller haft det tidigare.

Nytt levnadsbevis varje år
Däremot håller pressekreterare Johan Andersson på Pensionsmyndigheten med om att det finns en risk att sådan problem kan uppstå, även om det finns några olika kontrollsystem.

–Bor man utomlands måste man varje år visa att man lever. Får vi in dokument som visar på att personen lever så är det svårt för oss att granska äktheten. Namnunderskriftsjämförelser har vi exempelvis inte tillgång till.

Han fortsätter:
–Det vanliga sättet för oss att upptäcka fel är oftast impulser från andra myndigheter som Skatteverket eller Försäkringskassan. Sen brukar även många anledningar till att vi startar utredningar vara tips från grannar.

Även om inte Skatteverket hittat någonting så finns det några tänkbara scenarion, menar Skatteverkets Ingegerd Widell.

–Med den bakgrunden och att kvinnan ska vara i en så hög ålder så känns det som att hon är utomlands, och kanske även avlidit där. Det kan också vara så att hon är på ett äldreboende och inte gjort en adressändring, men inget kan sägas med tvärsäkerhet.

Det som vi kan säga med säkerhet är att personen inte firade sin 100-årsdag på Gläntastigen 147 i Vallentuna.