REPORTAGE 2023-05-04 KL. 08:05

Vanliga misstagen du gör på bilsemestern

Av Anna Holmquist/Gazzine

Vanliga misstagen du gör på bilsemestern
PASSAGERARE. Det är klokt att ta en paus från bilkörningen ibland, luta dig tillbaka och bara åka med. Foto: Pixabay

När semestern närmar sig lockas många ut på vägarna. Friheten att styra kosan dit man vill på öppna vägar, utan trängsel hägrar. Men det kan också bli en semestermardröm. Här är misstagen du bör undvika.

1. Du har glömt se till att bilen är i gott skick
Det är inte bara du som ska vara utvilad när det är dags att ge sig av ut på vägarna. Även bilen behöver vara i gott skick. Kanske kan du boka in en service innan du åker och byta ut slitdelar. Kontrollera att du har rätt hjulinställning, bra däck och fullt fungerande luftkonditionering. Kom också ihåg att tvätta och städa bilen innan du ger dig av. Det är mycket bekvämare att åka i en städad bil.

2. Du har glömt att ta med godis och vatten
Långsamma kolhydrater i all ära men när du ska köra långa sträckor med glatt humör är snabba kolhydrater räddningen. För att inte tala om vatten! För du kommer bli törstig och vem stör sig inte på de höga priserna på vatten längs vägen? Bättre att bunkra med vatten i egna flaskor redan från början för att ha när det kniper.

3. Du har inte rätt grejer inom räckhåll
När du befinner dig på motorvägen i full fart och någon spiller i baksätet är det bekvämt att kunna räcka över en hushållspappersrulle. Andra saker som du bör ha nära till hands är åksjukepåsar, första-hjälpen-kudde, åksjuketabletter, våtservetter, solglasögon, keps, vatten, plånbok och körkort. Packa dessutom regnkläder, varm tröja, filt och ficklampa så att du lätt kommer åt det i bagaget för oväntade situationer.

4. Du har glömt se över regler för olika länder du reser till
Har du koll på vad som gäller i just det landet som du ska till? I Frankrike blev det till exempel obligatoriskt med alkoholmätare i bilen 2012. Andra länder har krav på extra varningstrianglar, bogserlina, extra glödlampor och brandsläckare. Kolla även upp lokala trafikregler så att du slipper dividera om när högerregeln gäller i Frankrike med en fransk polis eller får böter i Tyskland för att du inte har en reflexväst och första-hjälpen-kit i bilen.

5. Du planerar för mycket
Visserligen kan god planering göra resan bättre på många sätt men lämna också utrymme för spännande avstickare, extra övernattning i den särskilt trevliga byn och några timmars paus vid mysiga badställen. Du är ju på semester - inte sant!

6. Du äter på vägkrogar
Matsäck vid en mysig sjö eller lunch på en restaurang i en liten stad är ofta betydligt trevligare än mat på en vägkrog - även om det, de senaste åren har dykt upp fler och fler bra vägkrogar. Låt matstoppet bli en del av upplevelsen helt enkelt.

7. Du hetsar för mycket
Vägen är målet under bilsemestern och hur kul det än är med höga hastigheter ska du såklart ge dig tid att njuta på din semester. Lägg dig istället lite under hastighetsbegränsningen, koppla in farthållaren och var närvarande.

8. Du kör själv hela vägen
Om ni är flera som har körkort ska ni naturligtvis turas om att köra. Dels är det hälsosamt att ta pauser då och då eftersom det minskar risken för att du kör när du är trött, men det är också skönt att få luta sig tillbaka och njuta av att bara åka med.

9. Du litar på radion
Självklart ska du inte enbart förlita dig på radion. Varje semester förtjänar ett soundtrack och det ska vara musik som förtjänar många lyssningar. Förbered din spellista med musik du mår riktigt bra av!

Anna Holmquist/Gazzine