NYHETER 2021-03-25 KL. 11:07

Restaurangbranschen kämpar i motvind

Av Anneli

Restaurangbranschen kämpar i motvind

OVISS FRAMTID. Framförhållningen med nya regler har inte varit lätt för branschen, berättar Kalle Eriksson.
Foto: ROFFE ANDERSSON

”Ovissheten är det värsta”, säger restaurangägaren Kalle Eriksson

Pandemin har slagit hårt mot restaurangbranschen. Flera restauranger har tvingats säga upp personal när öppettider, max antal besökare och servering av alkohol successivt skärpts.

För China Thai och Gästis i Vallentuna centrum har take away varit räddningen. För Vallentunabon Kalle Eriksson, som äger två restauranger i Sigtuna, har ovissheten varit det värsta.
– Det hade varit en sak om vi fått klara besked och lite framförhållning, men det har varit sista minuten-besked, vilket gör att vi inte kan ge ett schema som fungerar till våra anställda. Senast fick vi besked fyra dagar innan om att nu ska restaurangerna stänga klockan 20.30.

Det beskedet kom den 25 februari, trädde i kraft den 1 mars och gäller nu fram till den 11 april. Hur det blir efter det är, liksom tidigare, ovisst.

Smittsäker miljö
Den 1 mars infördes också regeln om att ett serveringsställe i en galleria eller köpcentrum, som inte har egen ingång, bara får ta emot en person i taget, i stället för fyra som annars gäller. Vallentuna centrum har på så vis klarat sig bra, eftersom det är ett utomhuscentrum, varje restaurang har egen ingång och kan servera ett sällskap om fyra.

Kalle Eriksson, som sju gånger tävlat i årets kock och lika många gånger tagit sig till semifinal, äger restaurangerna Båthuset och farbror Blå i Sigtuna. Han betonar att han självklart vill bli av med covid -19, precis som alla andra, och förstår att restriktioner behövs, men tycker att mycket fokus varit just på restaurangerna.
– Det finns knappast en säkrare miljö. På restaurangerna ser man till att avstånden hålls, vi har dragit ner på antalet platser och dricks det alkohol så har vi koll och säger åt människor hur de ska bete sig, om det behövs.

Dragit ned på personal
På Båthuset som har 42 platser och brukar ha två sittningar, tar man nu endast in 26 personer och har en sittning.
– Vi tappar väldigt mycket intäkter, men har kunnat dra ner på personalkostnaden. Nu är det enbart vi ägare som jobbar, berättar Kalle Eriksson.

Osäker sommar
Samtidigt hör han om andra som satsat allt på sina verksamheter och har mycket små marginaler. Och han säger att många restauranger kommer att gå i konkurs och arbetstillfällen försvinna.
– Det är inte över än, bara för att vaccinet kommit. Man är väldigt utsatt i den här branschen. Många har ställt om, vi också, och börjat med take away. Det handlar om att kyla ner mat, packa råvaror och köpa engångsartiklar. Det tar mycket tid, ger merkostnader och är sämre ur miljösynpunkt.
Ekonomiskt stöd har utgått till restaurangbranschen. Det som betalades ut i mars förra året, gav snabb effekt och räddade Kalle och dem han äger restaurangerna tillsammans med.
Vanligtvis brukar sommarhalvåret vara en period då restaurangerna jobbar upp en buffert, men förra året var inget vanligt år. Hur det blir den här sommaren är fortfarande osäkert.
– Hur blir sommaren, vågar vi satsa? Men med fint väder och uteservering, då hoppas och tror vi att människor vill gå ut och äta och dricka gott även i år, säger Kalle Eriksson.

"Alla jobbar överallt"
För två av Vallentuna centrums restauranger, Gästis kök & bar och China Thai, har det varit ett tufft år. Men mat för avhämtning har gjort att verksamheterna trots allt gått runt.
China Thai öppnade i augusti 2020 efter en renovering och fick snabbt ställa om till take away. De fyra anställda i familjeföretaget jobbar färre timmar än tidigare, men ingen har behövt sägas upp, berättar delägaren Yanling Xu.
– Vi har också samma priser som tidigare, fast priset på kött och grönsaker har blivit dyrare.

Alexander Milic är en av restaurangcheferna på Gästis, med ansvar för maten och att sätta ihop menyer. Han berättar att man kör ut mat efter beställning via telefon och på hemsidan, men också via Foodora. Ekonomiskt går det just nu plus minus noll.
– Vi har inte behövt permittera eller säga upp någon, en slutade för att hon fick ett annat, administrativt jobb, men vi har ändrat så att alla jobbar överallt. Vi sparar på det vi kan och har nästan ingen marginal, men vi håller ut och gästerna kommer fortfarande, säger Alexander Milic.

Han tror dock att pandemin kommer att sätta sina spår, på så vis att fler vänjer sig vid att köpa mat och ta med, och det kan leda till att färre prioriterar restaurangbesök framöver.
– Det är tur att vi ligger här i Vallentuna, långt ifrån Stockholm, och att vi har en stor uteservering. Just nu är det utkörningen av mat som håller oss flytande.
Alexander Milic tar själv upp det faktum att fler restauranger den här våren etablerar sig i Vallentuna centrum.
– Några har frågat oss om konkurrensen. Vi är bara tacksamma för allt som händer här. Att människor stannar kvar i centrum är bra för oss, det är ett vinnande koncept.