Roslagsbanan stängs av juni till december

Roslagsbanan stängs  av juni till december
Kim Österman och Nicklas Andersson. Montage av låga bullerskydd vid Djursholms Ösby station.

SPÅRBYGGE. Kim Österman och Nicklas Andersson bygger bullerskydd längs Roslagsbanan.
Foto: SL

Säkerheten ökas vid flera stationer i Vallentuna

Från den 10 juni till den 13 december stängs Roslagsbanan av på sträckan Täby kyrkby – Kårsta, eftersom två kilometer dubbelspår ska byggas mellan Täby kyrkby och Kragstalunds station.

–Vi tycker att det är bra att ombyggnationen blir av, så att Vallentuna kan få ökad kapacitet och förkortade restider med Roslagsbanan i framtiden, säger Sara Eklund, trafikingenjör på Vallentuna kommun.

Roslagsbanan skulle ha stängts av i början av april till och med november, men det sköts på framtiden på grund av coronapandemin och kravet på avstånd mellan passagerare i kollektivtrafiken. Nu bedömer SL att kravet på distans kommer att kunna hållas när ersättningsbussar ska ersätta tåget. Avstängningen sker från och med juni till december, vilket innebär en månads kortare arbetstid än planerat på sträckan.
–Vi tycker att det är bra att avstängningen sker i så liten mån som möjligt under vintern, på grund av ersättningstrafiken som vi inte anser ska ske vintertid. Vi hade gärna velat att avstängningen inte skedde under vintertid över huvud taget, men på grund av de rådande omständigheterna förstår vi att planerna behövde ändras, säger Sara Eklund.

För att hinna med de arbeten som ska göras, har SL beslutat att redan nu stänga av sträckan mellan Vallentuna och Kårsta under kvällstid, måndag till och med torsdag. Buss ersätter till och från Kårsta.

Den 10 juni blir det sedan dags för Vallentunaborna att ta ersättningsbussar istället för tåg, då spåren stängs av mellan Visinge och Kårsta. Den 11 juni stängs Roslagsbanan av mellan Täby kyrkby och Kårsta. Tågen från Stockholms östra vänder i Täby kyrkby fram till söndagen den 13 december.
När Roslagsbanan är avstängd utför SL arbeten mellan Vallentuna och Kårsta. Mellan Frösunda och Ekskogen förbereds spåren för att där kunna testköra de nya tågen som kommer senare i år.

Vid stationerna Vallentuna, Ormsta och Lindholmen förbättras säkerheten.
–Vid dessa stationer handlar det främst om att öka säkerheten vid korsande av spåret. Det blir till exempel bättre övervakning med hjälp av bommar och tydligare passager för oskyddade trafikanter, såsom gående och cyklister, berättar trafikingenjör Sara Eklund.

Roslagsbanans avstängning
18 maj – 9 juni: Buss 27B ersätter tågen på sträckan mellan Vallentuna och Kårsta och omvänt under kvällar och nätter. Bussarna går från cirka kl 20.45 och fram till trafikdygnets slut måndag till och med torsdag.
Restiden mellan Vallentuna och Kårsta blir ungefär dubbelt så lång med ersättningsbuss, jämfört med tåg. Mellan Vallentuna och Lindholmen blir restiden 5 minuter längre.
10 juni – 13 december: Roslagsbanan stängs av mellan Täby kyrkby och Kårsta.

År 2021 planeras sträckan Täby kyrkby – Kårsta att stängas av från juni till oktober.

För tågtider och ersättningsbussar se: www.sl.se

Mer om Roslagsbanans avstängning: www.sll.se/roslagsbanan

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *