Så blir nya kommunkontoret

Så blir nya kommunkontoret

SKISSER. Så här ser några skisser ut från Arcona Arkitekter. Det är ännu inte säkert att det kommer att se ut precis så här. Bilden ovan visar en möjlig vy från terrassen på taket.
Illustrationer: ARCONA ARKITEKTER

Planeras vara i drift 2025 – flytten beräknas kosta 195 000 000 kronor

Stora delar av Vallentuna kommuns verksamheter ska flytta några hundra meter. Kostnaden för flyttlasset beräknas landa på cirka 195 miljoner kronor.

Kommunen vill flytta från det nuvarande kommunhuset till en samlokalisering med Vallentuna gymnasium.

Det nuvarande hyresavtalet med fastighetsägaren Fastpartner löper ut vid årsskiftet och då vill kommunen passa på att göra en flytt som anses vara nödvändig för att säkra kvaliteten på arbete och arbetsmiljö framöver.
– Man kan tycka att vi har bråttom, men faktum är att vi har letat efter en lösning sedan 2016, , säger Magnus Sjögren, som är kommundirektörens ledningsstöd och som har dragit i detta projekt i flera år.
– Vi behöver nya lokaler, de vi hyr nu är inte alls utformade för att passa oss.

Ett nybyggt kommunalhus, som var det första som planerades, beräknades kosta cirka 600 miljoner kronor. Nu blir kostnaden för nytt kommunkontor en tredjedel.
– Nu håller vi på att landa i en annan lösning än att bygga nytt kommunhus. Jag tycker att det är spännande och modigt av oss att inte fastna i att slentrianmässigt bygga ett nytt hus. Det här vi föreslår nu är inte den enklaste vägen.

Modern lokalanvändning
Men är inte flyttkostnaden ändå en ganska dryg nota för skattebetalarna?
–Nu pratar vi om att vi bygger ett nytt kommunkontor och bygger om i gymnasiet i den kostnaden, säger Magnus Sjögren.

SKISSER. Så här ser några skisser ut från Arcona Arkitekter. Det är ännu inte säkert att det kommer att se ut precis så här.
Bilden illustrerar entrén till det nya kommunkontoret.
Illustrationer: ARCONA ARKITEKTER

Vallentuna gymnasium krymper från cirka 7 600 kvadratmeter till ungefär 6 000 kvadratmeter. Men i gengäld moderniseras flera lokaler.
Utredningen som föreslår denna flytt har dragit slutsatsen att det finns goda möjligheter att samlokalisera de centrala förvaltningarna som nu är belägna i Kommunalhuset, Tärningen och Tunahuset med Vallentuna gymnasium.

De ombyggda lokalerna ska underlätta för en annan typ av kontor, mer som kommunhuset i Täby. Kommunen hoppas på att detta innebär:
• Ökad effektivitet i användandet av yta (gäller både kommunkontor och gymnasium)
• En blandning av distansarbete och arbete på kontoret för förvaltningspersonalen
• Ett aktivitetsbaserat arbetssätt på kontoret.

Kostnaderna för flytten är beräknade på följande sätt:
Ombyggnadskostnad (167 miljoner), Risktillägg 10% (16,7 miljoner), Inventarier mm, i nya kommunlokalerna (8,4 miljoner), Inventarier gymnasiet (2 miljoner). Den totala summan beräknas bli 194,1 miljoner kronor. Den årliga internhyran i årets penningvärde beräknas då bli 17,4 miljoner kronor.

SKISSER. Så här ser några skisser ut från Arcona Arkitekter. Det är ännu inte säkert att det kommer att se ut precis så här.
På den här bilden syns ett förslag på en vinterträdgård med pergola.
Illustrationer: ARCONA ARKITEKTER

Att åka kollektivt till det nya kommunkontoret blir ingen större skillnad mot tidigare, möjligen blir det ännu närmre till kommunikationer.

Däremot kan parkeringsplatser bli en utmaning. Utredningen föreslår inga nya lösningar utan hänvisar bland annat till att kommunanställda kan parkera på det övre planet i ICA-garaget.

Friskolan får inte plats
Vallentuna Friskola som idag har lokaler i gymnasiet kommer att få leta efter nya lokaler. Sedan förra året ska det pågå en dialog mellan kommunen och friskolan om att hitta en lösning.
Det kommer att byggas en reception och lobby i de nya lokalerna, men däremot kommer Kontaktcenter bli kvar i kulturhuset där de finns idag.

Invigning 2025
Att genomföra den planerade samlokaliseringen beräknas ta cirka tre år. Om kommunstyrelsen fattar beslut om att gå vidare med detta på ett möte på måndag så kan byggnaden stå färdig hösten 2024 och tas i drift vid årsskiftet 2024/2025.

Dela artikeln här:

Uffe Lindeborg

Envis Vallentunanörd med ett brinnande intresse för människor och att göra hjältar av sportprofiler. Pratar (läs debatterar) gärna om Asociala Medier och om hur marknadsföring fungerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *