Så blir nya Mega-parken i Vallentuna

Så blir nya Mega-parken i Vallentuna

SKILLNAD PÅ RISK OCH FARA. ”Man ska skilja på risk och fara, vi utsätter oss för risker varje dag när vi går över övergångsstället, men man ska inte utsätta sig för fara”, säger Ahmed Al-Breihi som är projektledare för Riskful Play.
Foto: PRESSBILD

Parkour, skateboard och kickbike. Det är några av aktiviteterna som kommer att finnas i parken som byggs vid fritidsgården Mega.

Genom att prata med unga, ha workshops och samla in förslag har nu den nya parken fått sin form. Bara på pappret ännu, men bygget startar i maj och invigning är den 15 juni.

Många ungdomar har efterfrågat parkour, kickbike och skateboarding, något som nu ska fixas.

Parken är en del av kommunens och Korpen Vallentunas satsning på Riskful Play, som bygger på tanken att barn och unga ska utmanas både fysiskt och mentalt och därmed få bättre självförtroende.
– Människor har blivit väldigt rädda och man tror att det ska finnas kuddar överallt. Men människan gillar att utforska och är gjord för att klättra, springa och huka – det som gör att vi överlever, i grund och botten, säger Ahmed Al-Breihi, projektledare Riskful Play.

Området vid Mega blir det första av flera liknande som ska byggas runt om i Vallentuna. Och Vallentuna är i sin tur den första kommunen i landet att satsa på Riskful Play.
– Vallentuna är pilotkommunen, säger Ahmed Al-Breihi.

Parken vid Mega kommer att vara bemannad under sommaren. Ungdomar i åldrarna 15 till 25 år ska finnas där som inspiratörer.
– Många vill skejta eller testa lite parkour men det behövs inspiratörer. Vi kommer att ha gratisaktiviteter under sommaren, det kommer att finnas skejtbrädor och slackline som man kan använda till att gå på lina, säger Ahmed Al-Breihi.

Men det är inte bara ungdomar som får tillträde till parken. Skatesugna mammor eller parkourhungriga farfäder kan hänga på, eftersom parken är öppen för allmänheten.
Familjeaktiviteter kommer att erbjudas, till exempel familje-skate och familje-parkour.
Satsningen på Riskful Play finansieras av bland andra Allmänna arvsfonden och Riksidrottsförbundet, plus kommunen.

En del i projektet är att låta ungdomar vara med och bygga parken.
– Det ska givetvis vara säkert och vi hoppas att inte coronan påverkar det här.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *