Så blir sportlovet i Vallentuna

Så blir sportlovet i Vallentuna

SPELGLÄDJE. Det har blivit populärt att skapa egna spel i Roblox, så Vallentuna bibliotek bjuder in till en kurs.
Foto: ADOBE

Snart är det dags för sportlov för alla skolungdomar. Som vanligt finns det mycket kul att hitta på om lusten finns.

På fritidsgårdarna Mega och Haket blir det bland annat filmkväll, pulkarace och padel. Vallentuna bibliotek bjuder in alla spelsugna som fyllt 10 år till en workshop där de får lära sig att skapa egna spel i Roblox. Deltagarantalet är obegränsat – eftersom kursen är digital.

Digital workshop
I Vallentuna kulturhus brukar det vanligtvis finnas mycket roligt att göra under sportlovet. Men i år är aktiviteterna starkt begränsade, på grund av coronapandemin. Däremot blir det en digital workshop i spelskapande.
– Det är ett gäng ungdomar som har programmeringskurser för barn som kommer att hålla i den här kursen under två förmiddagar på lovet.
– Att det är just från 10 år är för att de som håller i kursen sagt att det är en bra ålder när man vill lära sig programmera och skapa spel, berättar bibliotekarie Emma Söderlund.

Det är gratis att vara med men anmälan måste komma in till biblioteket senast 27 februari.
På fritidsgårdarna Mega och Haket kommer man att ha aktiviteter varje dag för alla från årskurs sju och uppåt. På Mega får max 30 personer, inklusive personal, vistas i lokalen, och på Haket 15 personer. Men förutom inomhusaktiviteter som film, karaokekväll och spakväll, hoppas man på fortsatt fint vinterväder och att kunna vara ute så mycket som möjligt.
–Vi hoppas på att snön och isen ligger kvar, så att vi kan ha vårt planerade pulkarace i Brittas backe och använda isbanan här intill, säger Lotta Levin, samordnare på Haket.

Christoffer Hofver är samordnare på Mega. Han berättar att de planerat för inomhusaktiviteter, som filmmaraton, middag på Mega, disco och femkamp, utifrån de restriktioner de har.
– Det är inte omöjligt att vi lägger in mer utomhusaktiviteter. Men det blir inga långa utflykter utan vi håller oss i kommunen.

Ingen allmänhetens åkning
Till de barn och ungdomar som längtar efter att få åka skridskor i någon av Vallentunas ishallar, finns ännu inga besked att ge. Allmänhetens åkning är inställd till 21 mars, sedan tar kommunen ett nytt beslut inom Samverkan Stockholmsregionen. Som läget är nu tror dock inte chefen för kultur- och fritidsförvaltningarna, Petri Peltonen, att ishallarna kommer att öppnas.
– I och med att barn kommer med sina föräldrar för att åka skridskor så blir det lätt trångt. Än så länge hänvisar vi till de spolade isarna utomhus som finns runtom i kommunen.

För den som vill simma på sportlovet finns simhallen på Sports Club.
– Vi följer restriktionerna och med dem har vi tillstånd att ta emot 50-60 personer i simhallen, så vi har gott om plats, berättar Per-Anders Dagborn, verksamhetsansvarig på Sports club.
Ninja World håller också öppet och där har man tillstånd att ta emot 50 personer per våningsplan.

På upplevvallentuna.se/sportlov finns mer information om vad som händer på lovet.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *