Så fick Vallentuna den fjärde badstranden

Så fick Vallentuna den fjärde badstranden

NY BADPLATS. Detaljerna kring badplatsen blev klara i juni och i förra veckan öppnade badplatsen. Snart kommer det också en ny brygga.
Foto: HEGE HELLSTRÖM

Ett lyckat samarbete mellan markägare och Vallentuna kommun

Nu har Toftesta badplats i Garnsviken öppnat för allmänheten.
– Vi har lyckats få till ett samarbete mellan kommunen och markägarna. Det här är en framgångssaga, säger Lars Carlsson, C, ordförande i fritidsnämnden.

NÖJD POLITIKER. Lars Carlsson (C). som är fritidsnämndens ordförande är mycket nöjd över samarbetet som resulterat i en kommunal badplats vid Garnsviken.
Foto: HEGE HELLSTRÖM

Vallentuna Nya träffar Lars Carlsson och markägarna Mikael Almén samt Anders och Yvonne Perselius vid den nyöppnade badplatsen. Under några veckor i sommar har kommunen jobbat för fullt med att lägga i sand vid stranden och göra plats för parkering. Två gamla uthus har också tagits bort, för att göra sikten bättre när man svänger av från vägen som går förbi Össeby-Garns kyrka.

Mikael Almén, som äger en stor del av marken tillsammans med sina två syskon, har varit drivande för att få till ett samarbete med kommunen kring badplatsen.
– Och det blev ett större och bättre bad tack vare familjen Perselius, som släppt till en del av sitt fiskevatten, säger Mikael och nickar mot Anders och Yvonne.

NÖJDA MARKÄGARE. Anders och Yvonne Perselius bidrar till badplatsen genom att släppa till en del av sitt fiskevatten intill badplatsen.
Foto: HEGE HELLSTRÖM

Ny brygga beställd
I juni 2020 blev detaljerna klara, men diskussionerna med kommunen har förts under en längre tid. Länsstyrelsen har också varit inkopplad och gav klartecken till en badstrand, efter att man först undersökt att det inte ligger något vrak i viken.

Lite senare i höst kommer man att återfylla med sand. En ny brygga är beställd och levereras vilken dag som helst. Livräddningsutrustning ska också sättas upp.
Josef Rosengren på Vallentuna kommun har varit projektledare för Toftesta badplats och arbetat aktivt med projektet det senaste halvåret. Han säger:
– Det är kul att länsstyrelsen, markägare och kommun kommit överens. Vi har tagit hänsyn till fornlämningar och fått dispens från strandskyddet. Nästa år kommer papperskorgar, toalett och en ramp för rullstolsburna. Det som fortfarande utreds är hur parkeringsplatserna ska se ut och om vi ska ha en grillplats och bord.

FÖRHOPPNINGSFULL. Nu när badplatsen blivit kommunal hoppas markägaren Mikael Almén att man hjälps åt att hålla ordning. Det har varit lite stökigt tidigare.
Foto: HEGE HELLSTRÖM

Passa lite mer på varandra
För markägarna känns det jättebra att Toftesta badplats nu blir kommunal, vilket innebär att kommunen har tillsyn över stranden. Tidigare har nämligen vissa besökare inte skött sig. Fastän allemansrätten säger att man inte får skräpa ned i naturen har här hittats allt från blöjor till hela flak med dumpat byggmaterial.
– Jag vill nämna Petter Persson, han är en god granne som har hjälpt till att plocka skräp och hålla gräset klippt här tidigare, säger Mikael Almén.
– När vi märkte att folk gick hit och badade, lade vi själva hit sand och försökte få till en badplats. Vi lade också hit ved för ungdomar som ville grilla. Men när veden var slut, bröt de loss bitar från uthusen, de uthus som nu tagits bort. Nu när det är en fin, kommunal badplats så passar man nog lite mer på varandra, säger Mikael Almén.

Lars Carlsson, ordförande i fritidsnämnden inflikar:
– Vi ska ta fram gemensamma ordningsregler för våra kommunala badplatser. Jag hoppas också att vi får igång simskoleverksamhet på våra fyra utomhusbad nästa sommar. Det ger signalen att här är det tryggt och det leder i sin tur till att man tar hand om badplatsen bättre.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *