Så fixar hästfolket nerv utan att tävla på riktigt

Så fixar hästfolket nerv utan att tävla på riktigt

PROGRAMENLIGT. Maria Erman är tävlingsansvarig i Söderby ryttarförening, men denna gång fick det bli programridning i stället. Hästen heter Gitan.
Foto: PRIVAT

När tävlingarna ställs in på grund av coronaviruset ordnar Söderby programridning i stället –utan publik.

Söderby ryttarförening strax utanför Lindholmen skulle ha anordnat allsvenskan i dressyr den 19 april. Men alla hästtävlingar är inställda på grund av coronaviruset.
– Vi valde att ordna programridning som alternativ, det blir inte alls lika mycket folk. Dessutom sker det mesta utomhus, och vi hade ingen cafeteria eller publik för att minska sprittsmidningen, säger Maria Erman, tävlingsansvarig i klubben.

Hon tycker att det är bra att man ändå får chans att rida under tävlingsliknande former.
– Man bygger ett mål som man vill nå med hästen. Det blir en jättebesvikelse när det inte blir några tävlingar. Det här är en bra variant, man får rida för en domare man får sin procent och återkoppling.
Vid en programridning är en domare på plats, och ryttaren rider ett program av en viss svårighet precis som på tävling. Domaren sätter procent på olika rörelser och hur samspelt ekipaget är. Ryttaren får ett protokoll med procenten efteråt.
Söderby planerar för en ny programridning den 2 maj, också det ett datum när en tävling på anläggningen var planerad.
– Vi hoppas på det, om inga nya rekommendationer kommer. Beslutet att anordna programridning grundar sig såklart på folkhälsomyndighetens och ridsportförbundets rekommendation, säger Maria Erman.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *