Så håller kyrkorna öppet i sommar

Så håller kyrkorna öppet i sommar

PARKETTPLATS. Inger Nordebo Dahlkvist och Jan Dahlkvist laddar inför drive in-allsång utanför Vada kyrka.
Foto: ANDERS ÖSTERBERG

Vägkyrka, sommarcafé och drive in-allsång vid Vada kyrka

Även om präster, pastorer och diakoner också behöver semester, så håller Vallentunas kyrkor öppet i sommar.

Vallentuna kyrka är vägkyrka och har öppet måndag-fredag. Åbybergskyrkan bjuder in till Boule och bulle och Össeby församling satsar på två dagar med drive in-allsång vid Vada kyrka.
–Vi brukar ha många konserter under sommaren, men de är tyvärr inställda i år, vilket känns jättetråkigt. Däremot bjuder vi in till drive in-allsång på parkeringen vid Vada kyrka under två sommarkvällar i juli, berättar Josefin Wahlberg Vannérus, kommunikatör i Össeby församling.

Tanken är att var och en tar med sig egen kaffekorg, kliver ur bilen, och så sjunger man tillsammans ståendes, eller sittandes, vid bilen.
Ad fontes, som betyder tillbaka till källorna, är en träff under fem onsdagseftermiddagar i sommar. Samlingarna sker vid var och en av de fyra kyrkorna som ingår i Össeby församling samt vid Össeby kyrkoruin. Det blir en rundvandring med tipspromenad och en kort föreläsning med teologisk fördjupning.

–Varje fredagseftermiddag har vi också sommarkul för alla åldrar med pyssel, spel och fika vid Össeby-Garns församlingshem. Vi har även öppet i någon av våra kyrkor varje dag mellan 9 och 15, berättar Josefin Wahlberg Vannérus.

Stockholms stift har sagt att efter midsommar får kyrkorna börja fira offentlig gudstjänst och välkomna besökare till kyrkorummen igen. Exakt hur det kommer att te sig är ännu inte klart, men fler utomhusgudstjänster är att vänta.
Vallentuna kyrka är vägkyrka och håller som sådan öppet måndag-fredag. På helgerna finns öppet för att gå in och tända ett ljus. I Klockargårdens trädgård, mittemot kyrkan vid Mathiasgården, har sommarcafét öppet 29 juni-31 juli.

Den här sommaren, när allt är annorlunda, passar man på att skapa en vandrande gudstjänst. Varje söndag 28 juni till och med 16 augusti samlas de som vill vid Vallentuna kyrka och sedan promenerar man, sjunger och ber tillsammans längs Kyrkviken. Den som vill får gärna ta med fika. Vandringen är max tre kilometer och anpassad för hjulburna, såsom rollator, barnvagn och rullstol, skriver Vallentuna församling på sin hemsida.

I Åbybergskyrkan har man haft gudstjänster klockan 11 varje söndag, även under våren, men sett till att aldrig var mer än 50 personer på plats. Det fortsätter man med även under sommaren, men med sommartiden 10.00. På onsdagar 13.30 blir det även Boule och bulle.

–Vi spelar enkel boule på parkeringsplatsen utanför kyrkan, sedan fikar vi, inne eller ute beroende på vädret. Det är ett enkelt, men populärt arrangemang, säger Per Lewin Ronnås, pastor och församlingsföreståndare och tillägger:

–Kanske kommer vi även att ha någon improviserad musikafton, men i så fall utlyser vi det i all hast. Kyrkan går generellt på lågvarv under sommaren.

I Centrumkyrkan i Vallentuna har man sedan mars haft digitala gudstjänster klockan 11 på söndagar, som sänts via Facebook. Under sommaren fortsätter man att livesända på söndagarna, men tiden kan variera något.

–Vi planerar att fortsätta ses utomhus och fika tillsammans, samtidigt som vi kan följa sändningen på våra mobiler eller datorer. Ibland kommer gudstjänsten vara på eftermiddagen, säger Ove Jävert, ordförande i Centrumkyrkan i Vallentuna.

Fakta: Här kan du läsa mer om vad som händer i kyrkorna i sommar
Centrumkyrkan:
Facebook.com/centrumkyrkanvallentuna
www.ckvallentuna.se
Åbybergskyrkan:
Facebook.com/abybergskyrkan
www.abybergskyrkan.nu
Vallentuna församling:
facebook.com/vallentunaforsamling
www.svenskakyrkan.se/vallentuna
Össeby församling:
facebook.com/ossebyforsamling
www.svenskakyrkan.se/osseby

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *