NYHETER 2020-09-04 KL. 09:48

Så har tågstopp och virus påverkat handeln

Av Anneli

Så har tågstopp och virus påverkat handeln

KLARAT SIG BRA TROTS ALLT. Både Josefine Sjögren (till vänster) och Marie Stefanson berättar att de klarat årets utmaningar bra rent ekonomiskt.
Foto: ANNELI LEIJEL

Tre handlare längs Roslagsbanan berättar om hur deras verksamheter mött utmaningarna

När coronapandemin slog till under våren påverkades handelsplatserna längs Roslagsbanan.

När sedan Roslagsbanan mot Vallentuna stängdes av i juni, blev det svårare för en del verksamheter – men inte för alla.
– De flesta av mina kunder har bil. En del kommer också från Norrtälje, så min verksamhet påverkas inte av att tåget är avstängt, säger Malin Kardevall, massageterapeut som håller till i Kårsta stationshus.

Men när pandemin var ett faktum i våras, och Folkhälsomyndigheten talade om en topp runt påsk, då bestämde sig Malin Kardevall för att stänga ner i tre veckor, för sjukvårdens skull. Sedan kom verksamheten så smått igång igen.
– Jag har anpassat verksamheten, sett till så att kunder inte behöver mötas till exempel. Äldre har börjat komma tillbaka. Flera kunder säger att de vill ha beröring, och de måste bara få gå någonstans för att få det.

Vid Bällstabergs torg finns Mimmis Smått & Gott, en butik med barnkläder, accessoarer och ett café. Räddningen för Mimmi, Marie Stefanson som driver butiken, har varit att hon drivit två verksamheter.
– Hade jag inte haft både café och butik, hade jag gått under på nolltid. Efter att jag nästan inte haft några kunder under tre veckor i våras, märkte jag att folk var ute och promenerade och började komma förbi. Jag ansökte om, och fick börja ha uteservering lite tidigare, men i början var det lite för kallt.

Kortare öppettider
Att skolorna varit igång och att många varit hemma och jobbat, har gjort att hon hela tiden haft kunder. Flera nya har kommit förbi. Inte sällan personer som varit ute på långpromenad.
–Jag är flexibel och kan anpassa öppettiderna efter mina kunder. Nu när tåget inte går har jag valt att inte ha öppet mellan 7 och 9. Ersättningsbussarna går ju inte heller in här.

Trots att kunder fortsätter komma, och att omsättningen i juni dubblerades jämfört med förra året, är det tufft att driva eget. Men Marie Stefansson har flera planer för sin verksamhet.
–Jag tänker att jag kan hyra ut. Till väninnor som vill träffas här till exempel. Och framöver vill jag gärna göra tårtor och smörgåstårtor.

Vid Vallentuna centrum, nära tåget, ligger Pressbyrån och mittemot Apoteksgruppen. De har helt skilda upplevelser av pandemin och tågavstängningen.
– Vi minskade våra öppettider med två och en halv timme på vardagar och fyra timmar på helgdagarna, från mars till 17 augusti, eftersom vi fick färre kunder, berättar Josefine Sjögren, butikschef på Pressbyrån.

Ekonomiskt har Pressbyrån i Vallentuna klarat sig bra ändå, i och med att man fått ersättning från huvudkontoret, som i sin tur fått bidrag från staten på grund av pandemin.
– Många lokalbor har också kommit in och handlat och supportat oss den här tiden. Glasskampanjen vecka 13-15 gick bra och nu har huvudkontoret bestämt att vi gör om det, med halva priset på all glass till 6 september.

På Apoteksgruppen har man till och med sett ett uppsving under pandemin, och att tåget stängts av har inte påverkat alls.
– Vi är det lilla apoteket i Vallentuna centrum. Många äldre vill komma hit för att det är lite lugnare här. De kan ringa och beställa sina varor och när de kommer och hämtar kan vi gå ut med dem, om de inte vill komma in i butiken, säger farmaceut Irene Palving.