Så lång är kön för hyresrätter i Vallentuna

Så lång är kön för hyresrätter i Vallentuna

NÖJDA NYINFLYTTADE. Jan Furtenbach flyttade med sin fru till en hyresrätt på Åby Ängar för ett och ett halvt år sedan.
-Vi bodde tidigare i lägenhet i Åkersberga men flyttade för att det började bli stökigt där. Det är lugnare här, även om det är en del oväsen eftersom det fortfarande byggs för fullt runt om. Vi har en fin lägenheten, en 3:a, och trivs bra. Den är mindre än motsvarande äldre lägenheter, men det är väl så man bygger för tiden. Barnen är ju utflugna så den räcker gott för mig, frugan och hunden. Jag tror att det här kommer att bli ett jättefint område när allt är klart.
Foto: ROFFE ANDERSSON

De senaste åren har 281 nya hyresrätter förmedlats i Vallentuna. Den som fått en lägenhet här har i snitt stått i kö i nära sex år.

Tidigare har Vallentuna haft mycket få hyreslägenheter, men nu är kommunens mål att bygga både hyres- och bostadsrätter i nya områden. Under 2018 och 2019 år har kommunen fått ett tillskott på 281 lägenheter vid Åby ängar, som har förmedlats av Stockholms stads bostadsrättsförening.
Kötiden för den som velat bo i nybyggen i Vallentuna har i snitt varit 6,1 år, att jämföra med snittet för alla lägenheter i Stockholms län som haft en kötid på 8,3 år under 2019 för nyproduktioner.
När det gäller de befintliga bostäderna är medelkötiden 8,7 år i Vallentuna, och där är motsvarande siffra för hela länet 11,5 år.
– Tittar man på kötiderna i Vallentuna över längre tid så ökar de stadigt vilket kan tolkas som att efterfrågan ökar. Så ser mönstret ut över hela regionen. Att kötiden i Vallentuna är lägre än genomsnittet för länet beror sannolikt på avståndet från centrala Stockholm, säger Marika Nordström, chef marknad på Bostad Stockholm.

Hon berättar att det som påverkar kötiderna allra mest är avståndet från city – och hyran.
– Vallentuna sticker hyran inte ut utan den är normal för att vara nyproduktion, säger Marika Nordström.

I de lägenheter som förmedlats i Vallentuna spänner hyran från 2 000 kronor i månaden till 20 000 kronor per månad. De flesta lägenheterna har en hyra på mellan 6 000 kronor och 10 000 kronor. Medelhyran på lägenheterna ligger på 7 285 kr.

Hur långa kötider kan då finnas i Stockholms län? Om man räknar in ”gamla” lägenheter – och inte bara nybyggda – i siffrorna från bostadsförmedlingen kan man se att efterfrågan varierar stort i olika områden. Östermalm, Gamla stan, Södermalm och Vasastan kan ha upp emot 35 års kötid. Studentlägenheter i till exempel Tallkroken och Tensta kan ha ett par månader. Snitttiden i kö innan förmedling var 10,5 år under 2019.

Fakta: Det är Riksbyggen som förvaltar lägenheterna i Vallentuna. Magnolia har byggt, Ettelva arkitekter har stått för ritningarna.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *