Så påverkas ICA och Stenugnsbageriet när nya Tärningen byggs i centrum

Så påverkas ICA och Stenugnsbageriet när nya Tärningen byggs i centrum

VILL HA SNYGGARE. Olof Jönsson vill se snyggare fasader i Vallentuna centrum och hoppas på ett estetiskt lyft med nytt hus.
Foto: ROFFE ANDERSSON

De gör tummen upp för bygget – men oroas av hur det påverkar varuintag

Roligt och positivt med ett till hus i centrum, men viss oro för hur bygget kommer att påverka parkeringsplatser och varuintag.

Så skulle man kunna sammanfatta tankarna hos två av dem som påverkas när byggandet av nya Tärningen drar i gång, Olof Jönsson som äger Vallentuna Stenugnsbageri och Victor Karlsson, delägare i ICA Kvantum.

När Nya Tärningen ska uppföras i centrum, i hörnet mellan klädbutiken Max Fashion och Stenugnsbageriet, är ännu oklart. Som Vallentuna Nya berättade i förra veckan har Fastpartner som äger fastigheten ännu inte fått bygglov till det planerade femvåningshuset. Bygget kan därför tidigast starta efter sommaren.

En verksamhet som kommer att påverkas av byggnationen är Vallentuna Stenugnsbageri i Alléhuset. Bageriet blir en av de närmsta grannarna.
– Jag ser inte fram emot byggnationen. Den bävar jag för. Det kan bli problem på baksidan där vi har parkering, soprum och varumottagning, säger Olof Jönsson.

Kul med nytt hus
Att tillfälligt ordna varuintag på framsidan är uteslutet.
– Det finns inte en chans att rulla in pallar med mjöl där. Vi tar in ett par pallar med mjöl i veckan och de backar vi mer eller mindre in.

Än så länge har han inte hört någonting från Fastpartner om det planerade bygget eller hur de kommer att påverkas.

Tror du att ni kan tvingas stänga en period?
– Det har jag svårt att tro, jag tror inte det, men jag vet inte, säger Olof Jönsson och fortsätter:
– Helt klart är att vi kommer att påverkas. Det kommer att väsnas och damma och sommarsäsongen blir nog mer eller mindre förstörd. Jag vet inte när det skadar oss minst att de bygger. Men om jag får önska så gärna att själva grävarbetet inleds under oktober, november och att fundamenten är på plats till våren.

Om själva bygget oroar, så gläds Olof Jönsson desto mer åt att det ska byggas ett nytt, stort hus i centrum.
– Det är kul om det kommer ett nytt hus och trevligt med människor som bor i centrum. Ju mer folk som rör sig i centrum för att de har något där att göra, desto lugnare blir det.

”Det kommer att lösas”
En som också tycker det är bra med ett nytt hus i centrum är Victor Karlsson. Han äger och driver ICA Kvantum i Vallentuna centrum tillsammans med sin syster Ida och mamma Madelene.
– Även om vi blir störda av bygget är det bra för utvecklingen av centrumet. För att få Vallentunaborna att handla på hemmaplan är det bra och viktigt att centrumet utvecklas, säger Victor Karlsson.

Även ICA:s varuintag kommer att påverkas när nya Tärningen byggs. ICA har redan haft dialog med Fastpartner och kommer att träffas igen för att planera hur det ska lösas.
– Fastpartner är väl medvetna om att våra leveranser kommer att påverkas om det blir byggarbetsplats vid vårt lastintag. En del i planeringen inför bygget kommer att involvera oss, för att vi ska kunna ta emot våra leveranser varje dag.
– Jag tror inte att butiken i sig kommer att påverkas om man ser det från ett kundperspektiv, utan det är vår egen logistik som kan komma att påverkas, men jag är inte orolig för det. Det kommer att lösas.

Estetiskt lyft
Stenugnsbageriets ägare hoppas också på att bygget av en ny fastighet i centrum bidrar till att lyfta hela centrumet estetiskt.
– Det man gjort hittills är lite som att byta ut handdukarna på ett fallfärdigt badrum, så jag välkomnar allt nytt som gör att det kan bli trevligare, säger Olof Jönsson och ger några exempel:
– Ta stenläggningen i centrum. Den är jättetrevlig men den kommer inte till sin rätt när fasaderna är så fula. Jag skulle önska att det togs ett ordentligt tag, till exempel att fasaderna kläddes in i trä och att fönstren byttes ut.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *