Semester på hemmaplan – lockar fram tältet igen

Semester på hemmaplan – lockar fram tältet igen

BARNSLIGT ÄVENTYR. Det blir en annan typ av samvaro när man umgås med barn i naturen.
Foto: NIKLAS VESTEFJELL

Tre bra tips som får din natt ute att kännas bra

Allt fler förbereder sig för hemester – och ett både äventyrligt och billigt sätt att ändå hitta på något kul är att tälta.

Friluftsexperten Markus Amanto guidar oss som vill testa tältlivet i sommar.

Hur dyr utrustning behövs, och måste det bli frystorkat till middag? Frågorna kan vara många för den som ska ut och tälta. Vi ställer frågorna till vallentunabon Markus Amanto som jobbar ideellt för Friluftsfrämjandet.

Vad är det som är så härligt med att tälta?
– Tältar man själv är det avskildheten och mötet med naturen, men är man ute tillsammans är det en annan typ av samvaro, man möts. Det är ett barnsligt äventyr om man är ute med barn, äventyret i att kunna sätta upp ett litet hem där det inte fanns något innan. Känslan av att vakna upp och höra fåglarna.

TREVLIG MORGONUTSIKT. Att öppna tältet kan bli en perfekt start på dagen, om man valt en fin tältplats kvällen före.
Foto: NIKLAS VESTEFJELL

Ska en satsa på campingplats eller vildmark?
– Visst funkar en campingplats, men då ingår inte naturupplevelsen. Jag tycker ute i naturen, men det finns också mellanlägen där det finns eldstad eller vindskydd.

Då är det bara att ta fram stora plånboken och köpa ett dyrt tält, eller?
– Jag tycker att det är bäst att låna eller hyra om det är första gången. Och hur dyr utrustning som behövs beror på vilken sorts tältning som planeras. I fjällen är det viktigt med skalet, alltså jackan och tältet, men ska man tälta en natt under sommaren krävs inga dyra saker. Det behövs ingen Gore Tex-jacka för att tälta vid Tältholmen.

Vad är vanligaste misstagen?
– Att man sover dåligt för att man fryser på natten. Även på sommaren kan det bli rätt svalt. Tips nummer ett är att kissa innan man går och lägger sig, för har du urin prioriterar kroppen att värma det. Tips nummer två är att göra en åkarbrasa innan det är dags för sovsäcken, det värmer upp gosigt. Och tips nummer tre är att ha med en tunn mössa att sova i. Det kan också vara bra att ha med ett påslakan, gärna i siden, det blir en sovsäck i sovsäcken.

MYSGLÖD. En grillglöd på kvällen är ett perfekt sätt att koppla av och kanske njuta av grillade marshmallows.
Foto: NIKLAS VESTEFJELL

Vilken mat som passar för tältare?
– Det beror på hur länge turen ska vara. Den som ska vara borta en natt kan ha med en kylväska med tacos eller ta med konserver om det är nära till bilen, men för längre turer bör det inte väga för mycket. Bra är att ta med snacks till sig själv och barnen, och att laga något gott som krabbelurer eller grillade marshmallows på kvällen så att det finns något att se fram emot. Frystorkat kan passa när packningen ska vara lätt, men även pasta och pulvermos väger lite. Nötter och russin passar bra.

Var är det okej att tälta?
– Det är bättre att säga var det inte är tillåtet. Allemansrätten kan sammanfattas i att inte störa och inte förstöra. Det är inte okej på växande gröda, eller nära ett hus. I naturreservat och nationalparker gäller inte allemansrätten, så då är de bäst att ta reda på vad som gäller. Kolla också så att inte eldningsförbud råder om du tänker göra upp eld.

FRIDFULL KVÄLLSVY. Fördelen med att tälta i naturen är givetvis själva miljön.
Foto: NIKLAS VESTEFJELL

Vad är viktigast att ta med sig?
– En tunn mössa och gott om vatten (om det inte finns på platsen), ficklampa och toalettpapper. Påsar att bära hem skräp i, och tändstickor om stormköket ska med. Det finns en packlista på Friluftsfrämjandets hemsida.

Provtältning på tomten – hiss eller diss?
– Det rekommenderar jag verkligen. Så att det kan gå lite snabbare att få upp tältet om alla är hungriga och trötta.

Till sist; hur går det till att få barnen att tycka om att tälta?
– Det är viktigt att hålla sig vid gott mod själv, det är lite som att sätta på sig syrgasmasken själv först. Ta med egna snacks och dricka. Lägg inte upp en viss rutt som ska hinnas på en viss plats. Barn kan vilja stanna var hundrade meter och titta på mossa eller äta något. Det tar en stund att inse att det är där upplevelsen finns.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *