Sexorna blir kvar på landet – men Karbys högstadium ryker

Sexorna blir kvar på landet – men Karbys högstadium ryker

DAGENS SKOLSKJUTS. Att mamma eller pappa skjutsar barn till skolan blir allt mer vanligt. Gustav Elfström, bilden till höger, (S) är kritisk till nya organisationen.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Det var nära att årskurs sex skulle läggas ner i Kårsta, Lindholmen och Karby – men politikerna beslöt att de ska få vara kvar. Däremot stängs högstadiet vid Karbyskolan.

Som Vallentuna Nya tidigare rapporterat fanns ett förslag om att ta bort årskurs sex från tre skolor på landsbygden i Vallentuna. Förslaget mötte skarp kritik från föräldrar. Även Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna var emot förslaget. Till sist kom beskedet: Sexorna blir kvar på Karbyskolan, Kårsta skola och Gustav Vasa-skolan.

Något som dock inte blir kvar är högstadiet på Karbyskolan. Moderaterna i Vallentuna lade ut ett inlägg på sociala medier om att ”Alliansen satsar på åk 1-6 i Karbyskolan”, något som bemöttes med arga kommentarer. Flera undrade hur man kan prata om en satsning när det de facto blir neddragningar.
– När vi har tittat på landsbygdsskolorna gör vi en samlad bedömning för att säkerställa resurser för en god pedagogisk kvalitet i F-6. Eleverna väljer andra skolor än Karbyskolan på högstadiet, säger Johan Skog (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Men Socialdemokraterna menar att alliansen svikit landsbygdens barn. Gustav Elfström (S), som sitter i barn- och ungdomsnämnden, menar att det har funnits problem på högstadiet i Karbyskolan, men att det hade gått att satsa sig ur krisen, i stället för att lägga ner.
– En tydlig satsning med en rejäl peng för att kunna förbättra ryktet och få fler att stanna. Elevunderlaget finns, säger Gustav Elfström.
Han befarar också att många ungdomar kommer att välja Täby framför centrala Vallentuna.
– Det är bara att titta på tidtabellerna. Till Täby går det bussar var femte minut i rusning. Bussen till Vallentuna går tre-fyra gånger på morgonen. Alla jag pratat med säger att då drar man till Täby i stället, säger Gustav Elfström.

Enligt Johan Skog ska kommunen se över transporterna som ska ta eleverna till den hänvisade skolan i Vallentuna.
– Vi ser över komunikationsfrågan generellt och återkommer, säger Johan Skog.
Beskedet om att lägga ner högstadiet kommer efter det att kommunen beslutat att det bara är barn som går i skola i Vallentuna som får kostnadsfritt busskort om avståndet till skolan är långt.
– Vi socialdemokrater reserverade oss mot beslutet, om man pratar om det fria skolvalet så ska det också vara lika villkor, säger Gustav Elfström.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *