Sjukstugan blev virkarverkstad

Sjukstugan blev virkarverkstad

DET BÄSTA MAN HAR SÄTTER MAN PÅ BORDET. På bordet finns Emmas färgglada favorit bland de gosedjur hon tillverkar.
Foto: DANIEL BERGHOLM

En olycka gjorde att Emma Englund blev rullstolsburen under stora delar av sommaren.

Då tog hon upp virknålen och började tillverka gosedjur. Idag har hon fått in över 80 unika beställningar.

–Allt började med ett facebook-inlägg från min mamma, säger Emma Englund, 20.

Den 21 augusti skickade mamma Charlotte Englund ut ett inlägg på facebookgruppen “Nytt i Vallentuna”. Där beskrev hon med text och bilder vad dottern pysslade med under tiden som hon varit tvungen att sitta i rullstol efter en olycka.

Det inlägget har nu närmare 500 gillamarkeringar och en mängd kommentarer med folk som vill beställa gosedjur. Dottern Emma Englund blev både förvånad men samtidigt glad över responsen.

–Alla är så trevliga och snälla. Det är helt underbart, säger hon.

Foto: DANIEL BERGHOLM

Fick tid att virka
Intresset började när hon var 13 år och började kolla på klipp från Youtube. Sedan dess har hon alltid gillat att virka och det har nu, i och med omständigheterna, blivit hennes perfekta hobby. Samtidigt är det ingenting hon delat med sig så mycket av tidigare och försöken till att sälja hantverket har uteblivit av olika anledningar.

–Någonstans har jag tyckt det varit lite pinsamt. Virkning tror jag många ser som något äldre personer håller på med och att då bara vara 20 år sticker nog ut lite.
Efter alla nackdelar under sommaren med smärta och att tvingas vara så mycket stillasittande, så har hon ändå fått med sig något positivt: tid till att virka gosedjur.

–Det är i princip det enda jag kan göra. Nu när jag fått så många beställningar att det blivit ett bra sätt för att hantera och distrahera mig från det jobbiga, säger hon.

Som mest kan hon sitta upp till 20 timmar på en dag och virka. Gosedjuren hon tillverkar kan variera enormt i tid. Från de lättaste djuren som tar 2 timmar i snitt till de svåraste uppdragen som kan ta 2-3 dagar.

–Vissa kan ta så pass lång tid då det är mycket detaljer som ska fixas. Den regnbågsfärgade enhörningen som jag gjort nu har tagit 3 dagar att göra, men den är också min favorit.

Även om det mesta är roligt så finns det ändå problem med att det kommit in så många beställningar på så kort tid. Ibland kan det vara jobbigt att känna att tiden inte alltid räcker till.

–Det finns stunder när jag känner jättemycket press och att jag knappt hinner sova. Oftast blir det när jag måste göra om samma gosedjur flera gånger för att jag vill att det ska bli så bra som möjligt, säger hon.

Ibland har det till och med gått så långt att hon för en stund känner att det räcker och att hon inte ska göra mer gosedjur. Men detta menar hon bara är korta perioder och att den känslan går över fort.
–Det bästa är när jag fått bilder skickade till mig på barn som fått mina gosedjur när de typ ligger och sover. Då känns allting så värdefullt och att jag faktiskt bidrar, säger Emma Englund.

Beställningar på Instagram
Att allt gått så fort har gjort att hon nu skapat en instagramsida för att ta hand om alla beställningar och visa upp sitt arbete. Under hösten ska hon även börja en entreprenörskurs för att lära sig mer om hon man tar hand om ett eget företag.

–Där kan jag förhoppningsvis få lite tips. Att sätta egna priser och driva ett företag har jag ju egentligen ingen aning om hur man gör, säger Emma hon och skrattar till.

Tanken framöver är att göra klart alla beställningar som kommit eller kommer komma in. Hon vill också utveckla gosedjuren genom att göra allt lite mer personligt med kläder, som är hennes favorit att virka, men det finns även annat som kan tillkomma.

–Nu har jag fått in en beställning där ett gosedjur ska kunna hoppa. Det är en stor utmaning, då jag måste använda ståltråd med mera, men samtidigt är det sådant som gör att det fortfarande är så roligt, avslutar Emma Englund.

Dela artikeln här:

Daniel Bergholm

Född och uppväxt i Vallentuna, men som journalist måste man ju bo på söder. Stort sportintresse men även engagerad i samhällsfrågor i övrigt. Kan idag erkänna att några äpplen pallats runt Ekebydalsområdet som liten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *