”Skamligt, vi är skyldiga att ändra på detta”

”Skamligt, vi är skyldiga att ändra på detta”

TIDIGARE OPPOSITIONSRÅD. Jaana Tilles (S) fortsätter att driva vissa politiska frågor även om hon klivit av posten som oppositionsråd.
FOTO/ARKIV: ROFFE ANDERSSON

Jaana Tilles (S) om kommunens riktlinje med att äldre får komma ut en halvtimme i veckan

Äldre i Vallentuna har rätt att komma ut i friska luften en halvtimme i veckan – inklusive på- och avklädning. ”Skamligt”, menar socialdemokraten Jaana Tilles som kämpar för att ändra på saken.

Hur kan det skilja sig så mellan reglerna för hur länge djur har rätt att vistas ute och hur länge äldre får komma ut? Att vissa kommuner ger sällskap ute för den som har hemtjänst i 30 minuter i veckan, medan andra får vara ute i tre timmar? Det frågar sig socialdemokraten Jaana Tilles. Hon har slutat i Vallentunas kommunfullmäktige men fortsätter att driva sina hjärtefrågor.
– Jag kämpar för att socialdemokraternas länsriksdagsgrupp ska driva frågan om att precisera och definiera socialtjänstlagens miniminivå när det gäller utevistelse för äldre. I Vallentuna tolkas skälig levnadsnivå med att det gott räcker med utevistelse i 30 min per vecka. Skamligt, säger Jaana Tilles.
De 30 minuterna ska även räcka till på- och avklädning.
– Det här är vi skyldiga att ändra på. Om 25-30 år är jag den gamla som tittar ut genom fönstret och vill gå på konsert eller äta glass på torget eller köpa färskt bröd – och då hinner jag inte.

Jaana Tilles vill inte behöva byta kommun när hon blir gammal.
– Jag älskar Vallentuna men kommunen behöver få spelregler när det gäller skälig levnadsnivå. Annat funkar, som att maten är näringsriktig och att man får hjälp med hygien och städning, men det är inte skäligt att bara få komma ut i en halvtimme i veckan, säger Jaana Tilles.

Hon har en väninna som blev yr när hon skulle ut, och därför inte vågade ge sig ut när tiden var så knapp.
– Men att byta, så att det gick att komma ut två timmar en gång i månaden i stället, gick inte.

Socialnämndens ordförande, Torbjörn Einarsson (C), säger att det inte finns några planer på att revidera riktlinjerna.
– Utevistelse ska bedömas individuellt. Timmar som inte används under en månad kan inte sparas till nästa månad, men det ska inte finnas hinder att byta vecka till vecka, säger Torbjörn Einarsson.

Vad säger du om fallet där det inte gick att spara tid för den som inte hinner ut på 30 minuter?
– Det låter inte som att det fungerar som det ska. Det måste ju gå att lösa givetvis.
Det är bara hemtjänsten som har riktlinjer för utevistelse, på äldreboende eller särskilt boende finns inga regler..
– Tanken på äldreboende är att man ska komma ut så ofta som möjligt. Det kan handla om att man sitter på innergården eller balkongen, det beror på väder och vilket boende, säger Torbjörn Einarsson.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *