”Skönt att träffa eleverna igen”

”Skönt att träffa eleverna igen”

ÄNTLIGEN TILLSAMMANS IGEN. Rektor Johan Klintberg tycker att fördelen att träffas fysiskt väger tyngre än nackdelarna.
Foto/Arkiv: UFFE LINDEBORG

Men viktigt att fortsätta att påminna om att hålla avstånd

– Nu känns det som att det är som vanligt igen, fast det inte är det. Det är skönt att få träffa eleverna igen, säger Johan Klintberg, rektor på Vallentuna gymnasium.

Efter en vår där undervisningen från mitten av mars abrupt styrdes om till distansundervisning, är eleverna nu tillbaka på plats i skolan. När Vallentuna Nya besöker gymnasiet den första skoldagen, bubblar det av förväntan, både i korridorerna och ute på skolgården. Och enligt rektorn är lärarna lika glada över att vara tillbaka på plats.
– Det är en del av skälet till att vi valt att jobba med ungdomar, för att det är roligt och för de fysiska mötena där man får använda hela sin erfarenhet.

Coronapandemin är dock inte över. Och det är en utmaning för ungdomar, som gärna hänger nära med varandra, att hålla avstånd.
– Även om det är skönt att vara på plats måste vi alla hjälpas åt med att hålla avstånd och tala om vikten av att inte alltför många vistas på en liten yta. Att ungdomarna inte ska klumpa ihop sig i onödan. Vi har vidtagit åtgärder, men vi måste hela tiden påminna om det, så att det blir en vana att man står en bit ifrån varandra, tvättar händerna och inga handskakningar och kindpussar.

GLADA MINER. Det märktes tydligt att eleverna var nöjda med att vara tillbaka på gymnasiet.
Foto: ANNELI LEIJEL

”Vi kan sprida ut oss”
När det är dags för föräldramöten har gymnasiet bestämt sig för att ha fysiska träffar. Klass för klass, utspridda på olika tider och i stora salar, så att alla kan sitta med gott om avstånd till varandra.
–Fördelen att träffas fysiskt väger tyngre än nackdelarna. Men det blir ingen servering av mat eller kaffe, utan en informationsträff där jag går runt och berättar om skolan, säger Johan Klintberg.

Digitala möten kommer att förekomma även i höst och en del grupper kommer att ha en del av undervisningen på distans.
– Men det ska vara till gagn för eleverna, med tydliga mål så att de inte lyckas sämre för att undervisningen sker på distans, betonar Johan Klintberg.

– I vissa, enstaka moment, fungerar undervisningen till och med bättre på distans. Men det är inte så att distansundervisning generellt är bättre än den vanliga undervisningsformen. Vi är en stor skola och vi kan sprida ut oss.

Den som tidigare gått till skolan och varit lite småförkyld, uppmanas nu att stanna hemma. Det gäller både lärare och elever. Elever kan då arbeta självständigt hemifrån och för lärarna finns möjligheten att ordna distansundervisning.

Vallentuna gymnasiums elever belastar inte heller kollektivtrafiken i och med att flera bor nära skolan. De har också ett schema som gör att eleverna sprids ut över skoldagen.
– Det viktiga i höst blir att påminna varandra om att hålla distans och varför vi gör det, att vi gör det för andra, säger Johan Klintberg.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *