SL:s miljardbygge i Molnby har inte tillräckligt med el

SL:s miljardbygge i Molnby har inte tillräckligt med el

ELBRIST. Nu har elnätsbolaget Ellevio lagt ned lite energi i ärendet och startat en teknisk utredning.
Foto: UFFE LINDEBORG

Tågdepån i Molnby är ett imponerande och modernt bygge, men ännu har inte elförsörjningen till det lösts.

Entreprenörerna som byggt och projekterat depån har gjort ett kanonjobb. De har tänkt på allt från arbetsmiljö, säkerhet, miljövänliga lösningar, framtida utvecklingsmöjligheter osv. De har verkligen gjort sin del av jobbet. Däremot saknas det lösningar när det gäller infrastrukturen kring depån.

Enligt elnätsbolaget Ellevio finns det en brist på nätverkskapacitet i Stockholm. Detta innebär att nätbolagen måste analysera varje anslutning till elnätet, berättar Ellevios presschef, Jonatan Björck.
–För någon dag sedan skrev vi ett projekteringsavtal som specficerar hur en elnätsanslutning ska gå till. Nu görs en tekknisk undersökning som ska visa vilka åtgärder som krävs. Vi kommer att presentera den efter sommaren och sedan sammanfattar vi vad som behövs göras. Vi är positiva och tror att vi hittar en lösning.

Foto: ROFFE ANDERSSON

Nationellt problem
Mycket av arbetet på Molnbydepån är redan klart och projektgrupperna bakom detta väntar nu mest på att göra finjusteringar, som exempelvis att rikta rälserna rätt. De nya tågseten börjar anlända med biltransport vid månadsskiftet september-oktober.

Både Ellevio och kommunalrådet Parisa Liljestrand (M) hänvisar till att utmaningen med kapaciteten på elnätet är ett nationellt problem.
–Strömbrist är det redan idag och kommer även fortsättningsvis att vara ett stort problem, säger Parisa. Kommunen för redan nu samtal med såväl myndigheter som elnätsägare för att uppmärksamma de problem som vi ser och som kommer bli än mer påtagliga framöver, allteftersom samhället ställer om.

Ellevios presschef förklarar närmare.
–I det här fallet har vi haft en dialog länge, det har inte slagit ned som en blixt från en klar himmel. Vi har en grundproblematik i hela samhällsomställningen som händer nu. Allt pekar på att vi kommer att öka förbrukningen av elektricitet med 40-50 procent på kort tid.

Utmaningen ligger i att möta det ökade behovet, som bland annat beror på att vi numera väljer elförsörjda alternativ i högre grad än saker som drivs med fossilt bränsle.
– Vi behöver bygga ett nytt stamnät i Sverige som klarar av att leverera mer el. Detta kan vi göra runt år 2028.

Dela artikeln här:

Uffe Lindeborg

Envis Vallentunanörd med ett brinnande intresse för människor och att göra hjältar av sportprofiler. Pratar (läs debatterar) gärna om Asociala Medier och om hur marknadsföring fungerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *