Snart besöker Lars Carlsson sitt hundrade land

Snart besöker Lars Carlsson sitt hundrade land

Med 99 besökta länder är Lars Carlsson Vallentunas mest beresta politiker. Senast var han i Tunisien. Vilket som blir nummer etthundra vet han inte ännu.

–Men det blir något som börjar på bokstaven A: Armenien, Algeriet eller Albanien. Albanien är ett av de få länder i Europa som jag aldrig varit i, så det ligger bra till. Mitt reseintresse började i skolåldern när familjen besökte alla landskap i Sverige och åkte runt i Norden. Senare blev det tågluff med vänner.

Under sin tid som ledarskribent fick han vara med om saker vanliga turister aldrig får uppleva.
–Det häftigaste var när Afrikanska unionen skulle bildas och jag skakade hand med Moammar Gadaffi och Nelson Mandela samma dag fast i två olika länder. Nordkorea var också fascinerande, man brukar alltid hitta motstånd i diktaturer, men inte där. De var så hjärntvättade att det inte fanns annat än att lyda. När jag hamnade bredvid Seouls polismästare på ett plan visade jag honom bilder jag tagit i Nordkorea. När han såg porslin som fanns på ett skruttigt museum började han gråta, det var ovärderliga nationalklenoder som man trodde var borta sedan många år.

Känner ingen flygskam
Eftersom Lars Carlsson som är ordförande i Fritidsnämnden är mycket engagerad i miljö- och klimatfrågor kan det tyckas motsägelsefullt att han reser så mycket.
–Jag har faktiskt ingen direkt flygskam. Dels för att jag kommit till många av länderna landvägen, dels för att jag drar in på annat. Även i klimatfrågor är det summan av lasterna som räknas, så jag använder mina kläder tills de verkligen är slut och köper väldigt lite förbrukningsartiklar. Det är inget fel i sig att resa, men man borde betala mer för fossila bränslen istället för att subventionera flyg. Det skulle underlätta skapandet av billiga transporter som är bättre för miljön.

Han säger att fler politiker runtom i världen borde resa mer, även för miljöns skull.
– Kanske skulle de förstå bättre hur viktigt det är att stoppa skövlingen av olika naturtyper om de varit i öknen, regnskogen eller i Amazonas. Bara i Costa Rica finns tio procent av världens alla arter, det kan vara framtidens apotek med alla mediciner vi kan utvinna där. Att se att det finns både goda människor och skurkar överallt har också stärkt mig i min övertygelse om demokrati och lika värde.

Men man behöver inte resa runt världen för att få nya upplevelser.
–Våra nordiska grannländer, Gotska Sandön och fjällvärlden är lika spännande. Vallentuna är också fantastiskt! Trots att jag är född och uppvuxen här finns det mycket kvar att upptäcka. Man skulle kunna tillbringa fem veckors semester här och se nya saker varje dag, vi har delar med Norrlandslik natur, en otrolig kulturhistoria och flest runstenar i hela världen. Om man hemmaturistar i Vallentuna kommer man också märka hur mycket bättre vårt restaurangutbud blivit på kort tid. Jag tror att man lär sig mycket och blir mer insiktsfull av att resa och träffa nya människor, oavsett om man reser runt i världen eller i Vallentuna!

Dela artikeln här:

Peter Palmquist

Nyfiken Vallentunaentusiast som är lyckligast när han får berätta om vanliga människors liv. Har bott större delen av livet i Vallentuna, älskar djur (särskilt katter och skator), loppisar och är en internationellt erkänd ABBA-expert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *