NYHETER 2020-08-07 KL. 09:38

Snart dags för plugg i plugget

Av Hege

Snart dags för plugg i plugget

VÄNTAR MÅNGA ELEVER. Klasserna blir fullsatta i Vallentuna gymnasium i höst, enligt rektor Johan Klintberg. Riktigt attraktiva var de tre platserna till det nystartade naturbruksprogrammet, där de antagna har höga meritpoäng.
Foto: UFFE LINDEBORG

Rektorn laddar för skolstart IRL - när gymnasiet åter fylls med ungdomar

Just nu förbereder sig Vallentuna gymnasium för skolstart med elever i lokalerna. Men en del undervisning kan fortsatt ske på distans, säger rektor Johan Klintberg.

Under våren var gymnasieeleverna hemma på grund av coronapandemin. Men nu till hösten öppnar gymnasiet för undervisning i skolans lokaler.
– Vi hade redan från början ett schema som gör att alla elever inte åker kommunalt samtidigt, så det behöver vi inte anpassa. Eleverna har inte samma sluttider och lunchtiderna är olika, berättar Johan Klintberg, rektor för Vallentuna gymnasium.

Första dagen på terminen brukar rektor hälsa välkommen, en träff som nu spritts ut på två dagar i stället för en. Ettorna börjar den 19 augusti och högre årskurser dagen efter.

– Vi har tur att ha stora lokaler och eleverna är utspridda. Bygg och fordon har sina hemvisten och de får hålla sig där lite mer, säger Johan Klintberg.

Garderar med dator
Hur mycket fjärrundervisning det kommer att bli är ännu inte bestämt.
– Det är något vi behöver avgöra i samråd med lärarkåren som känner grupperna och vet vilka ämnen och klasser det passar för. Och det kan inte vara så hattigt, det får vara hela dagar.

Även större samlingar och föräldramöten kan komma att ske digitalt.
Hur det ska gå med aktiviteter för att få ihop skolan återstår att se.
– Förra året hade vi varje vecka en aktivitet som olika klasser höll i. Det kunde vara hinderbana med förbundna ögon och ledsagare, spika i spik och sådana saker, som var uppskattat av eleverna – men det är ju inte så bra just nu.

En åtgärd som Johan Klintberg funderat på är hur en elev som är lite hostig och därför är hemma ändå ska kunna delta i undervisningen.
– Kanske blir det så att vi ställer upp en dator i klassrummet så att den som är hemma men inte är så sjuk ändå kan delta.
Även småkrassliga lärare kan komma att undervisa hemifrån.

Personalen gjorde "en riktig kraftansträngning" för att ställa om till digital undervisning, säger rektorn.
– Och vi lärde oss att vissa möten faktiskt fungerar bättre digitalt, medan andra fungerar sämre. Vi kanske fortsätter ha några möten digitalt.

För tredjeårsstudenterna gick vårterminen enligt förväntan, deras meritpoäng blev som väntade. Men för studenter i första ring gick det sämre.
– Det var flera elever i årskurs ett som inte klarade alla sina kurser, det måste vi försöka reparera i år. Det kan handla om mognad men också att lärarna inte känner dem och kan göra en allsidig bedömning.