Snurrigt med alla pandemiregler?

Snurrigt med alla pandemiregler?

CORONAINFO. Besökare av Vallentuna centrum kan inte ha missat all information.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Vallentuna Nya reder ut begreppen

Hur många får vi egentligen vara inne i mataffären? Varför är simhallen öppen när allmänhetens åkning i ishallen är stängd? Och vilka är det nu som får träna som vanligt på fritiden? Frågorna är många och svaren finns, men är inte helt enkla att hitta.

För den som vill hålla sig uppdaterad och hänga med i svängarna om vilka lagar och regler som gäller under pandemin är det inte alldeles enkelt. Det beror på att vad som är tillåtet och inte, och vilka åldersgrupper som får göra vad, styrs dels av pandemilagen som trädde i kraft den 10 januari i år, dels av regeringens rekommendationer och folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Pandemilagen
Det är till exempel pandemilagen som bestämmer att gym och badhus kan hålla öppna, men att varje person måste ha minst 10 kvadratmeter yta. Samma gräns gäller också för hur många som samtidigt får vara inne i en livsmedelsbutik.
Den tillfälliga pandemilagen, som gäller fram till sista september i år, gör det också möjligt för regeringen och andra myndigheter att med kort varsel kunna stänga hela verksamheter. Till exempel hela köpcentrum, gym, museer och bibliotek.

Enligt pandemilagen får man nu samlas max åtta personer till offentliga tillställningar och allmänna sammankomster. Den regeln omfattar även kommersiell uthyrning av lokaler där privata tillställningar förekommer, exempelvis fest- eller föreningslokaler. Undantaget är begravningar som får ha 20 deltagare.

Folkhälsomyndigheten
Och medan folkhälsomyndigheten nu rekommenderar barn och även gymnasieungdomar födda 2002 och senare att utöva idrott och spela instrument, så uppmanar man regioner och kommuner att hålla all icke nödvändig verksamhet stängd. Och det är den uppmaningen som till exempel gör att allmänhetens åkning i Vallentunas ishallar hålls stängd – även om det är en verksamhet som framför allt många barn lockas av.

Foto: ROFFE ANDERSSON

Varannan vecka tar både regeringen och folkhälsomyndigheten nya beslut som gäller i två veckor framåt och som kommunerna i stor utsträckning följer. Till exempel gäller stängningen av allmänhetens åkning i Vallentuna fram till 7 mars, sedan kan det komma att ändras.

Lokala åtgärder
För att komplicera det hela ytterligarare, för den som vill ha koll på läget, har länsstyrelserna och kommunerna möjlighet att själva besluta om lokala åtgärder. Det betyder att till exempel en simhall eller skolor, kan vara stängda i en kommun, medan de är öppna i en annan kommun, eller i en annan del av landet. En skola har också möjlighet att själv fatta beslut om stängning, eller distansundervisning för alla, om de till exempel har många sjuka eller smittspridning av covid -19 på skolan.

Mer information finns bland annat på krisinformation.se och fhm.se

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *